Achiziții fraudate la Agenția Rezerve Materiale. Statul a fost prejudiciat cu aproape 4 milioane de lei

Anticoruptie.md
24/04/2024
cna.md

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție anunță despre efectuarea mai multor percheziții la patru persoane. Este vorba de persoane publice din cadrul Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care în perioada 2023-2024 ar fi comis ilegalități în procesul de achiziție a rezervelor de tablă profilată. Prejudiciul estimat ar fi de circa 4 milioane de lei. 

Potrivit materialelor administrate, persoane ale ARM sunt bănuite că ar fi favorizat un agent economic în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de tablă profilată în cantitate de 25 000 m2, în sumă totală de 3 712 50 de lei,. Conform planului de achiziții al agenției pentru anul 2023, agenția urma să achiziționeze tablă profilată în valoare de 3 187 500 lei.

„Știind cu certitudine că specificațiilor tehnice ale agentului economic nu corespund specificațiilor tehnice din caietul de sarcini la tabla profilată, bănuiții ar fi acceptat și primit la păstrare 23 de rulouri de tablă profilată - în total 25 000 m2. În asemenea circumstanțe, persoane publice din cadrul ARM a MAI au prejudiciat statul în sumă de 3 712 500 lei de lei”, se menționează în comunicatul CNA. 

În urma perchezițiilor efectuate în birourile de servicii ale funcționarilor vizați și la domiciliile acestora, precum și la reprezentanții unei companii beneficiare a licitațiilor presupus a fi trucate, au fost ridicate contract de funcționare și alți purtători de informație. De asemenea, a fost sigilată marfa.

Continuă acțiunile de investigații în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. 

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Pe 3 aprilie 2024, doi șefi ai ARM a MAI au fost reținuți în cadrul unor cauze privind trucarea serviciilor publice, soldate cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebite de mari. Aceștia ar fi favorizat unii economici în vederea obținerii licitațiilor publice privind activitățile rezervelor de păcură, grău, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

Anticoruptie.md
24/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii