Adriana Bețișor pleacă din domeniul procuraturii. Dosarele de rezonanță și veniturile fostei procurore

Anticoruptie.md
06/08/2019
Anticoruptie.md

Adriana Bețișor, fostă șefă adjunctă și interimară a Procuraturii Anticorupție, a depus cerere de eliberare din organele Procuraturii, invocând motive personale. Bețișor a declarat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că pleacă în general din domeniul procuraturii. Procurora Adriana Beţişor a fost numită şefă interimară la Procuratura Anticorupţie după ce Viorel Morari și-a dat demisia, cu doi ani înainte de expirarea mandatului, după care și-a dat demisia la începutul lui iulie curent.

Adriana Bețișor a fost procurora care a instrumentat în 2015 unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție, cel în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare, pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, fostul premier Vlad Filat. A gestionat mai multe dosare de rezonanţă. În iulie 2012, presa a scris că a condus grupul de procurori care au efectuat percheziţii în oficiile unor firme din reţeaua omului de afaceri Veaceslav Platon. Un an mai târziu, tot ea a instrumentat dosarul intentat omului de afaceri Leonid Volneanschi, patronul firmelor care gestionează businessul „Elat” din Chişinău, cauză încetată la sfârșitul lui 2013, din lipsa infracţiunii.

În 2013, Beţişor a gestionat și dosarul penal pe numele lui Boris Focşa, fost ministru al Culturii, suspectat de implicare în vânzarea ilegală a monumentelor istorice din str. M. Eminescu nr. 52 din Chişinău. În 2014–2015, s-a ocupat de dosarele privind frauda din sistemul bancar, inclusiv dosarele penale pe numele lui Ilan Şor. Beţişor a instrumentat şi dosarul „Caravita”, firmă afiliată lui Filat prin intermediul lui Ion Rusu, cumnatul şi naşul acestuia. În noiembrie 2015, într-un dosar care s-a desfăşurat cu uşile închise, Rusu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare.

Adriana Bețișor a ajuns în fun­cţia de pro­cu­ror în cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie în iunie 2011, prin ordi­nul pro­cu­ro­ru­lui gene­ral Vale­riu Zubco, la 14 iunie 2011, ime­diat după ce a absol­vit Insti­tu­tul Naţio­nal al Jus­ti­ţiei, spe­cia­li­ta­tea pro­cu­ror.

Procurora a fost vizată într-o anchetă jurnalistică, în care reporterii au arătat că, în decembrie 2015, părinţii procurorei Adriana Beţişor, care locuiesc în comuna Cuhneşti, r. Glodeni, au cumpărat o casă cu două niveluri, aproape finalizată, la marginea Chişinăului. „Serghei Beţişor, tatăl celei mai mediatizate procurore, este pădurar la Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească” şi primeşte un salariu oficial de la stat de doar câteva mii de lei pe lună, iar mama ei, Silvia, este casnică. „E o casă a membrilor familiei”, susţine Adriana Beţişor, citată atunci de jurnaliști.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale, cea pentru 2018, Adriana Bețișor are în posesie un apartament de 74 de metri pătrați, precum și două automobile de model Skoda Octavia. Anul trecut a cumpărat un al treilea automobil, de același model, pentru care a achitat 103.000 de lei. Veniturile Adrianei Bețișor și ale soțului ei în 2018 se cifrează la circa 710.000 de lei.

Anticoruptie.md
06/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii