Afacerea Complexul Hidroenergetic Nistrean // Societatea civilă solicită Chișinăului să nu cedeze Ucrainei cele 20 de hectare de teren

Ilie Gulca
27/01/2021
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat, pe 2 octombrie, Centrala Hidroenergetică de Acumulare a Complexului Novodnestrovsk. Foto: https://www.president.gov.ua

Cele aproximativ 100 de organizații membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic solicită guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei ca negocierea proiectului Acordului privind asigurarea funcționării Complexului hidroenergetic nistrean să fie făcută din perspectiva funcționării ecosistemelor fluviului Nistru în aval de acest ansamblu de hidrocentrale, și nu din perspectiva producerii energiei electrice.

Membrii societății civile revendică de asemenea desecretizarea negocierilor și sprijinul Comisiei Europene atât prin asistență tehnică, cât și mediere a procesului, se arată într-o declarație a organizațiilor. Până în prezent, atât Chișinăul, cât și Kievul au considerat Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk un subiect „sensibil” și au ezitat să ofere informații presei.

Trebuie spus că, pe moment, părțile negociază un proiect care nu ține cont de situația ecologică pe Nistru, ci urmărește asigurarea cu cantitatea de apă necesară pentru funcționarea celor șapte turbine preconizate ale Centralei Hidroelectrice de Acumulare, una dintre cele trei obiective ale complexului.

Lucrările de lărgire a albiei Nistrului în amonte de Naslavcea. Foto: CIJM

Mai precis, concesionarea unei suprafețe de aproape 20 de hectare pentru lărgirea albiei Nistrului în amonte de Centrala Hidroelectrică nr. 2, fostul baraj de la Naslavcea, cedat de autoritățile moldovenești în 2010. Întreprinderea Ukrhidroenergo va pune în 2021 în funcțiune industrială a patra turbină.

Membrii societății civile solicită să nu fie admisă darea în concesiune a terenului solicitat de Ucraina, precum și să fie elucidate circumstanțele în care a fost lichidat punctul de control al frontierei de stat de pe barajul Naslavcea-Nahoreanîi.

Membrii societății civile consideră că protecția Nistrului este un subiect de importanță europeană și ține de securitatea ecologică regională, deoarece asigură cu apă peste opt milioane de oameni din R. Moldova și Ucraina.

Apa Nistrului provine în proporție de doar 30% de pe teritoriul Moldovei, celelalte 70 la sută își au sursele în Nistrul Superior, pe teritoriul Ucrainei. Foto: CIJM

Autorii Declarației evocă faptul că atât Republica Moldova, cât și Ucraina și-au asumat angajamente bilaterale, internaționale și în relația cu Uniunea Europeană, care vizează protecția resurselor de apă, protecția și utilizarea durabilă a fluviului Nistru, evaluarea impactului asupra mediului, cu răspunderea de a respecta aceste angajamente.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au realizat o anchetă care demonstrează consecințele nefaste pentru fluviul Nistru ale funcționării Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk.

Ca rezultat al deversării întrerupte în aval de Centrala Hidroelectrică nr. 2, între localitățile Naslavcea și Otaci, fluviul arată mai curând ca un lac ce se înmlăștinește.  

Cu toate acestea, întreprinderea ucraineană Ukhidroenergo continuă lucrările de lărgire a albiei Nistrului pe teritoriul său și de instalare a celei de-a patra turbină la Centrala Hidroelectrică de Acumulare. Complexul Hidroenergetic Nistrean este cel mai mare din Europa și al patrulea la nivel mondial.

Ilie Gulca
27/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii