DOC// „Agentul secret” Dorin Damir, supărat pe polițiști

Viorica Mija
27/02/2024

Președintele  Asociației FEA (Fighting & Entertainment Association) și finul de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir, a acționat în judecată Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) și Inspectoratul General al Poliției (IGP). Apărătorul lui Damir a depus o cerere la Judecătoria Chișinău pe 26 februarie, solicitând controlul legalităţii unor acte emise în privința clientului său.

Dorin Damir a fost reţinut pe 5 iulie 2021 de către Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) în acelaşi timp cu șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru, și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră.

Procurorii susţin că Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat fictiv pe Dorin Damir în calitate de agent sub acoperire, fiindu-i oferită o altă identitate. Dorin Damir s-ar fi folosit de cea de-a doua identitate la trecerea frontierei. Acuzatorii au intentat în acest caz un dosar penal pe cinci capete de acuzare: abuz în serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

La începutul luni august 2022, a fost reținut și fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, Aexandru Pînzari, învinuit în acelaşi dosar. Examinarea cauzei în instanţa de judecată a început în septembrie 2021.

Dorin Damir consideră că procurorul care a gestionat dosarul, Dumitru Raileanu, acum suspendat din funcţie fiind inculpat în dosarul Alexandr Stoianoglo, ar trebui să fie tras la răspundere penală.

„A deconspirat numele meu de agent secret, fapt interzis de lege. Cine va mai accepta să se supună riscului şi să lucreze pentru stat dacă numele conspirativ i-a fost făcut public? Mai mult, am avut o deplasare în Ucraina cu paşaportul pe nume conspirativ, iar Raileanu a informat în scris serviciul de grăniceri că, de fapt, cel care a traversat frontiera cu numele de Dumitru Busuioc este Dorin Damir”, a comentat Dorin Damir pentru Anticoruptie.md.

Raileanu neagă orice implicare și chiar l-a acționat în judecată pe Damir în încercarea de a-și apăra onoarea, demnitatea și reputația profesională. Ședința de pregătire a cauzei este programată pentru 28 februarie curent.

În luna ianuarie 2023, Dorin Damir a fost achitat în dosarul de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției în privința directorului unei agenții imobiliare. Instanța a hotărât că acțiunile imputate lui Dorin Damir nu întrunesc elementele unei infracțiuni.

Viorica Mija
27/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii