AIPA: 34 de dosare penale pentru spălarea mijloacelor fondului de subvenţionare în agricultură

Anticoruptie.md
12/11/2015
Foto: Fermierii, protestând în martie 2015, pentru subvenţiile prea mici din agricultură // protv.md

Procuratura Generală anunţă că a intentat 34 de cauze penale pentru utilizarea frauduloasă a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli, după ce s-au depistat mai multe încălcări în acest domeniu.

Potrivit oamenilor legii, cauzele penale ţin de falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor despre implementarea investiţiei şi solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, când aceasta, de fapt, era deja utilizată. Totodată, erau prezentate date denaturate privind investiţia efectuată: autorităţile eliberau documente ce confirmau faptul efectuării investiţiei, contrar procedurii legale, însă, erau majorate artificial costurile investiţiei, în scopul majorării valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

Astfel, cele 34 de dosare au fost intentate pe articole precum escrocherie, spălarea banilor, evaziunea fiscală a întreprinderilor, contrabandă, abuz de putere şi abuz de serviciu, deţinerea de documente, ştampile şi sigilii false. O parte dintre aceste dosare au fost deja trimise în judecată. 

Procurorurii au pornit investigaţiile în baza mai multor informaţii publicate în presă, a comunicatelor asociaţiilor cu profil agricol, a mai multor sesizări şi petiţii privind alocarea ilegală a subvenţiilor pentru stimularea dezvoltării unor domenii în agricultură, precizează Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

Totodată, oamenii legii au stabilit că persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii, folosindu-se de situaţia de serviciu, au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri de Guvern cu privire la aprobarea modului de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli.

Prin urmare, în perioada 2010 – 2013 la obţinerea subvenţiilor au fost favorizaţi doar solicitanţii care cumpărau sau vindeau tehnică agricolă prin intermediul proiectului  japonez 2-KR (tehnică agricolă vândută producătorilor în condiţii avantajoase - procurată în rate pentru patru ani, cu procent zero),  aflaţi sub protecţia nemijlocită a unor persoane cu funcţii de demnitate publică. Printre acestea se numără ,,Caravita Co”, ,,Agro Bio Managment”, ,,Agrement Ecology”, ,,ABM Agroindustries”, ,,Avva Company”, „ABM Eco Technology”, „ShowBiz Management”, „Eco Green 3R”, „Agrofermoteh”, „Ecoplantera” şi altele. Bugetul de stat a fost prejudiciat în proporţii deosebit de mari.

Pe 6 noiembrie, Procuratura a început urmărirea penală pe marginea cazului. 

Anticoruptie.md
12/11/2015




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii