Ajutau bărbați ucraineni să treacă ilegal frontiera Republicii Moldova // Acum riscă să stea după gratii

Cornelia Cozonac
02/07/2022
Sursa foto: Poliția de Frontieră

Trei cetățeni din sudul Moldovei riscă să stea după gratii pentru că în primele luni de la începutul războiului în Ucraina au facilitat trecerea ilegală a frontierei Republicii Moldova a mai multor bărbați din Ucraina, cu vârsta de 20-30 de ani, care voiau să se eschiveze de la înrolarea în armată, după ce a fost instituită Legea marțială. Câteva dintre schemele de trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene au fost dezvăluite de reporterii Centrului de Invstigații Jurnalistice într-o anchetă de presă

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale SUD, în coordonare cu PCCOCS, au efectuat pe parcursul zilei de vineri, 1 iulie, percheziții în localitățile Etulia, Comrat și Vulcănești, la domiciliile cetățenilor moldoveni. S-a constatat că aceștia fac parte dintr-o grupare specializată transfrontalieră, unde sunt mai multe persoane implicate, inclusiv cetățeni ucraineni. Doi dintre aceștia au statut de bănuiți, iar al treilea - de învinuit. În timpul perchezițiilor au fost ridicate obiecte de valoare și valută. 

Gruparea ar fi asigurat traversarea clandestină a șapte cetățeni ucraineni, pretinzând de la ei sume bănești, de la 1500 până la 3000 de dolari.

Amintim că pe parcursul lunilor februarie - martie anul curent, urmare a măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală, au fost identificate cele trei persoane care își desfășurau activitățile infracționale la frontiera moldo-ucraineană, partea de sud a țării. Cetățenii ar fi organizat intrarea în Moldova, prin traversarea ilegală a frontierei de stat, a bărbaților ucraineni, cu vârste cuprisă între 20 și 30 de ani. 

Poliția de Frontieră precizează într-un comunicat de presă că în rezultatul măsurilor procesuale realizate și a probelor acumulate în cadrul cercetărilor, cazul urmează a fi trimis în judecată. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă detenție de la 3 la 5 ani ( art.3621 al.b) c) din Codul Penal al Republicii Moldova).

 

 

 

Cornelia Cozonac
02/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii