Ajutau bărbați ucraineni să fugă de înrolarea în armată // O nouă schemă infracțională, destructurată de polițiștii de frontieră

Crina Dumitriu
07/06/2023

Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Nord sub conducerea Procuraturii raionului Briceni au destructurat un grup infracțional specializat pe organizarea migrației ilegale. Aceasta ajuta cetățeni ucraineni să treacă ilgal hotarul Republicii Moldova.  Câteva dintre schemele de trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene au fost dezvăluite de reporterii Centrului de Invstigații Jurnalistice într-o anchetă de presă

Echipa comună de investigații a stabilit că un grup de persoane compus din cetățeni ai Republicii Moldova, împărțind în prealabil rolurile, urmărind scopul obținerii unui folos material în urma organizării migrației ilegale a cetățenilor ucraineni, au creat o schemă criminală bine organizată, potrivit căreia, aceștia organizeau transportarea, intrarea și șederea cetățenilor ucraineni în Republica Moldova.

Din declarațiile victimelor, cetățeni ucraineni, pentru care a fost organizată migrația ilegală, s-a stabilit că aceștia ar fi achitat sume de 3500 de dolari.

Ca urmare au fost efectuate două percheziții în raionul Briceni, fiind reținut unul dintre membrii grupului criminal organizat, cu ridicarea unor mijloace financiare și alte obiecte care vor servi în calitate de probe pe cauza penală.

Cazul se investighează în continuare, urmând a fi stabilit locul aflării celorlalți membri ai grupului criminal organizat.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în luna martie o anchetă despre cum bărbații ucraineni care vor să scape de mobilizare, după ce președintele Vlodimir Zelenski a instituit legea marțială reușesc să fugă din Ucraina trecând ilegal hotarul Republicii Moldova. De la începutul agresiunii rusești în Ucraina, atât grănicerii din Ucraina, cât și cei din Republica Moldova au reținut persoane care facilitau trecerile ilegale. Taxele pentru astfel de „servicii” sunt de la 1000 la 5000 de dolari. 

Crina Dumitriu
07/06/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii