Alexandr Stoianoglo îl acuză pe Viorel Morari că ar fi şeful unui clan mafiot din Pocuratură. Cum se justifică fostul şef al Procuraturii Anticorupţie

Julieta Saviţchi
05/09/2021

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susţine că în Priciratură există un clan mafiot care ar fi condus de fostul şef al Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari. Într-un interviu recent, Stoianoglo l-a acuzat pe Morari că influenţează situaţia în Procuratură, politicienii, jurnaliştii şi reprezentanţii societăţii civile. Viorel Morari respinge acuzaţiile şi susţine că el este cel care a avut de suferit după desemnarea lui Stoianoglo în funcţie.

„Sunt oameni care continuă să influențeze anumite procese în Procuratură, anumiți procurori, să influențeze anumiți politicieni, să îi consulte permanent. Sunt oameni care formează opinia publică prin ONG-uri, experți, mass-media. Pot să dau nume, este domnul Viorel Morari, care încearcă să influențeze situația din Procuratura Anticorupţie, în special, odată cu venirea la putere a noii guvernări. Mulți adepți ai lui au ridicat capul, influența lui se păstrează asupa unor oameni din Procuratura Generală.Toți sunt în așteptarea că vor reveni la serviciu. De aceea, acesta este într-adevăr un clan mafiot, cu care urmează încă să lucrăm și care va trebui scos din sistem”, a declarat procurorul general.

Alexandr Stoianoglo a precizat că nu a putut destructura clanul mafiot din Procuratură pentru că nu dispune de pârghii: „Cu părere de rău, nu am pârghii în acest sens, dar în pachetul de inițiative legislative am solicitat să fie oferite anumite împuterniciri procurorului general”.

În replică, Viorel Morari a calificat acuzaţiile aduse de Stoianoglo drept „aberaţii halucinante”. „El mă acuză că prin şiretlicuri juridice împiedic desfăşurarea urmăririi penale. Dar nu explică cum a fost posibilă pornirea urmăririi penale pe dosarul Vento în care sunt învinuit în baza unui articol declarat neconstituţional. In acest interviu aranjat, Stoianoglo a încercat să-şi menajeze imaginea care devine tot mai negativă.  Percepţia mea este că Stoianoglo e foarte speriat de posibilitatea revenirii mele în funcţie şi este gata să admită orice încălcare de lege pentru a amâna acest eveniment.Dacă facem o analiză a declaraţiilor sale în cadrul concursului pentru funcţia de procuror general şi a rezultatelor obţinute, se va observa că l-a eliberat ilegal pe Platon şi a muşamalizat dosare de corupţie şi de finanţare ilegală a partidelor politice aflate la guvernare. Stoianoglo nu a curăţat sistemul şa cum a promis, deoarece nu a pornit niciun dosar de îmbogăţire ilicită împortriva procurorilor şi judecătorilor. Ultima condamnare a unui judecător pentru îmbogăţire ilicită demonstrează că e posibil daca se vrea. Apropo, acest dosar a fost investigat de Procuratura Anticorupţie în perioada cât am fost conducătorul acestei instituţii. Vă asigur că Stoianoglo, dacă pierde funcţia de procuror general, va fugi după Platon Veaceslav”, a declarat Morari.

Precizăm că, Viorel Morari a fost suspendat din funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie în decembrie 2019, la câteva zile după desemnarea lui Stoianoglo. Ulterior, pe numele lui Morari a fost intentat un dosar penal pentru abuz în serviciu şi amestec în înfăptuirea justuţiei, în care parte vătămată este Veaceslav Platon. La 12 august 2021, Alexandr Stoianoglo a decis sistarea suspendării în privinţa lui Morari şi demiterea acestuia din organele Procuraturii.

Julieta Saviţchi
05/09/2021Become a Patron!

Comentarii