„All inclusive”. Serviciile oferite de angajați ai MAI bărbaților ucraineni care fug de mobilizare

Ilie Gulca
21/11/2023

Angajați ai Poliției de Frontieră, ai Inspectoratului General de Migrație și Inspectoratului General al Poliției sunt suspectați de crearea unui grup criminal organizat specializat în migrația ilegală a bărbaților ucraineni care au interdicție să părăsească țara după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei pe 24 februrie 2022.

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, în comun cu angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), precizează Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat, au descins marți dimineață la domiciliile unor angajați ai MAI din raioanele Comrat și Taraclia, suspectați de rearea unui grup criminal organizat specializat în migrația ilegală a bărbaților ucraineni.

În perioada august-noiembrie curent, precizează sursa citată, au fost documentate acțiunile ilegale ale membrilor grupului criminal organizat din care făceau parte cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni ucraineni, precum și angajați ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Inspectoratului General de Migrație și Inspectoratului General al Poliției.

Astfel, în contextul războiului din Ucraina și interzicerii de către autoritățile ucrainene a  părăsirii teritoriului Ucrainei de către bărbați, începând cu 25 februarie 2022, grupul menționat de persoane a organizat trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova a cetățenilor ucraineni, prin zona verde.

Ulterior, angajații MAI le facilitau cetățenilor ucraineni perfectarea și legalizarea actelor de ședere pe teritoriul Republicii Moldova ca ulterior să poată călători mai departe spre țările Uniunii Europene.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedeapsă cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani.

Ilie Gulca
21/11/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii