Trafic de influență // Altă cauză penală pe numele judecătoarei Maria Tertea     

Ilie Gulca
08/04/2021

Magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Maria Tertea, s-a ales cu un alt dosar penal. Pe numele acesteia a fost pornită o nouă cauză penală pentru trafic de influență. Judecătoarea ar fi extorcat de la conducătorul unei firme 1.000 de dolari pentru a interveni la adoptarea unei decizii într-un proces penal, care ar avantaja interesele agentului economic cu pricina.

Maria Tertea este deja cercetată în libertate după ce atât Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, cât și Curtea de Apel Chișinău au respins demersurile Procuraturii Anticorupție de plasare în arest.

Ea a fost reținută în flagrant, pe 22 martie curent, într-un alt dosar pornit de procurorul general, în baza unor informații potrivit cărora aceasta ar fi pretins 16.000 de dolari SUA de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un litigiu civil.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii și ofițerii Centrului Național Anticorupție au documentat acțiunile ilicite ale judecătoarei. Drept rezultat, aceasta a fost reținută și învinuită de primirea a 11.000 de dolari SUA din suma inițial pretinsă.

La 25 martie, Tertea a fost eliberată provizoriu sub control judiciar pentru 60 de zile. La 31 martie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis demersul Procuraturii Anticorupție privind suspendarea judecătoarei. Decizia CSM este valabilă până în momentul în care va fi emisă o hotărâre definitivă în cauza în care este vizată.

Ilie Gulca
08/04/2021

Comentarii