Amânări pe bandă rulantă. Doctorul-vedetă, cu mașină de 500 de mii de lei, în iureșul tergiversării

Viorica Mija
24/03/2023
Sursa: FB/Virgiliu Urechi

Din luna septembrie a anului trecut, atunci când a fost examinat demersul privind prelungirea măsurii preventive, cauza în care fostul șef al secției radiologie de la Spitalul Oncologic din Chișinău, Virgiliu Urechi, este învinuit de corupere pasivă, bate pasul pe loc. Astfel, timp de jumătate de an toate ședințele au fost amânate, Urechi înaintând paralel și o cerere împotriva angajatorului.  Urechi a trimis cereri prealabile de chemare în judecată la mai multe redacții, pretinzând că prin materialele jurnalistice i-ar fi fost lezată onoarea și demnitarea. El cere despăgubiri morale de 500 mii de lei și de la Centrul de Investigații Jurnalistice.         

În data de 16 septembrie 2022, instanța a aprobat măsura preventivă (control judiciar) în privința lui Virgiliu Urechi, învinuit de corupție pasivă. Deși următoarea ședință trebuia să aibă loc în data 18 octombrie, aceasta a fost amânată. Aceeași soartă au avut-o și următoarele ședințe, șase în total.

Medicul a fost reținut în flagrant după ce ar fi pretins bani pentru a grăbi spitalizarea unui bolnav de cancer. Ulterior, la dosar au fost adăugate și alte episoade în care denunțătorii se plângeau că li s-au cerut sume cu cinci zero-uri.

În data de 15 februarie 2022, Virgiliu Urechi a fost reținut de către ofițerii și procurorii anticorupție, după ce ar fi pretins de la un pacient 2.000 de euro pentru a asigura internarea lui și urgentarea începerii tratamentului oncologic.

Trei zile mai târziu, pe numele acestuia a fost dispus un mandat de arestare pentru 20 de zile. Tot atunci a fost depus un nou denunț de către o persoană care susține că i-ar fi oferit mită de 50 000 de lei pentru a grăbi internarea mamei sale, bolnave de cancer. Denunțătorul a explicat că i-ar fi transmis banii chiar în biroul de serviciu al angajatului Institutului Oncologic, documentând discuția cu mijloace audio, pe care ulterior a atașat-o ca probă la denunț.

Pe 24 martie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au decis plasarea lui în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar în data de 22 aprilie, ARBI a preluat în administrare automobilul de aproape jumătate de milion de lei al medicului.

Dacă va fi găsit vinovat, Virgiliu Urechi, care la momentul reținerii era persoană publică, riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de până la 15 ani.

 

 

Viorica Mija
24/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii