Amânări pe bandă rulantă în dosarul de învinuire a ex-procurorului Igor Popa

Julieta Saviţchi
30/11/2022
CIJM

Examinarea dosarului în care fostul procuror general adjunct Igor Popa este învinuit de fals în declaraţii publice bate pasul pe loc. Completul de judecată prezidat de magistrata Djeta Chistol nu a reuşit timp de 10 luni în care au fost programate 14 şedinţe de judecată să desfăşoare şedinţa preliminară în dosarul intentat fostului şef adjunct al Procuraturii Generale în perioada guvernării oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Mai mult, pe parcusul lunii noiembrie nu a fost numită nicio şedinţă de judecată, iar în agenda de pe portalul Judecătorie Chişinău, la fel, nu este programată nicio şedinţă.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Gheorghe Iapără, procurorul pe caz, ne-a comunicat că examinarea dosarului se află la etapa şedinţei preliminare. „Avocaţii înaintează tot felul de demersuri, trebuie examinate. Aşa şi nu am trecut de şedinţa preliminară. Pare-se că în decembrie urmează să aibă loc următoarea şedinţă”, a precizat acuzatorul.

Amintim că examinarea dosarului de acuzare a lui Igor Popa a început din start cu amânarea şedinţelor de la o zi la alta.

Şedinţele de judecată au fost amânate din diferite motive: nu s-a prezentat avocatul, nu s-a prezentat inculpatul din motive de sănătate, s-au depus cereri de recuzare a procurorului Petru Iarmaliuc şi de desfăşurare a procesului cu uşile închise pentru a evita prezenţa jurnaliştilor.

Magistrata Djeta Chistol a respins cererile de recuzare a procurorului, dar a admis solicitarea de a desfăşura şedinţele de judecată cu uşile închise.

Acesta este primul dosar pe numele lui Igor Popa care a ajuns în instanţă, în gestiunea procurorilor anticorupţie fiind un alt dosar pentru îmbogăţire ilicită.

Dosarul intentat pentru fals în declaraţii întruneşte cinci capete de acuzare. Urmărirea penală pe numele lui Popa a fost începută în noiembrie 2021 în temeiul bănuielii rezonabile că ar fi săvârșit fals în declarații.

Mai exact, el nu a inclus intenționat unele date în declarațiile de avere și interese personale pentru 2018-2020 despre imobilele deţinute de concubina acestuia, care reprezentau spaţiul lor comun locativ.

Prima şedinţă de judecată în dosarul respectiv a fost programată pentru 27 februarie, însă a fost amânată căci au lipsit avocaţii inculpatului.

Igor Popa a fost reţinut pe 9 noiembrie 2021, pe numele lui fiind intentat şi un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a pornit dosarul penal pe numele lui Igor Popa în baza unei investigaţii jurnalistice pe Portalul Anticoruptie.md despre locuinţa sa de lux dintr-un bloc select din Chişinău.

 

Julieta Saviţchi
30/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii