Amendă de 175 de mii de lei. Instanța dă primele sentințe în urma scandalului cu certificatele COVID false

Olga Vîrlan
25/09/2024
Colaj CIJM

La distanța de peste patru ani de la începutul pandemiei, magistrații dau primele sentințe în procese penale privind certificatele COVID false. În principal, cei găsiți vinovați plătesc amenzi, ce-i drept destul de piperate. Ultima decizie care se referă la astfel de practici ilegale s-a incheiat pentru învinuită cu o amendă de 175 000 lei. În același timp, într-un răspuns la o solicitare a portalului Anticoruptie.md, Procuratura Generală informează că pe rolul instanțelor au ajuns 32 de cauze penale dintre cele 270  inițiate pe numele unor persoane care se ocupau de falsificarea certificatelor de imunizare.

Una dintre primele sentințe ale instanței de judecată a fost pronunțată pe numele unei femei, care „prin acțiunile sale intenționate a comis infracțiunea prevăzută la art. 326 alin. (2) lit. d) din Codul penal, traficul de influență, conform semnelor calificative „promisiunea, darea unei persoane, personal, de bunuri, enumerate la alin. (1), pentru aceasta sau pentru o altă persoană, când respectiva persoană are sau susține că are o influență asupra unei persoane publice”, fiindu-i stabilită amenda  în mărime de 175 000  lei.

 

 

Conform materialelor cauzei, în perioada iulie -august, femeia a comis acțiuni ilegale în vederea obținerii certificatelor de vaccinare anti-COVID-19, fără a administra de facto dozele de vaccin. În primul episod, învinuita a obținut două certificate, pentru ea și un cunoscut  al său, achitând o sumă de 2000 de lei pentru două certificate.

„În perioada lunilor iulie și până la 08 august 2021, conștientizând caracterul ilegal al acțiunilor sale, având scopul dobândirii certificatului de vaccinare contra COVID-19, fără a administra dozele de vaccin în acest sens, i-a promis și dat unei alte persoane (…) suma de 2000 lei, care a susținut că are influență, asupra medicilor de familie și angajaților din cadrul Instituției Medicale Sanitare Publice, (…) Astfel, în rezultatul acțiunilor infracționale, Bogacenco Ecaterina împreună cu o altă  persoană în privința căreia cauza a fost disjunsă într-o procedură separată, au obținut  certificatele de vaccinare contra Covid-19, fiind înregistrat în baza de date a persoanelor  vaccinate contra COVID-19, fără a fi de facto imunizați”, se arară în rechizitoriu.

În cel de-al doilea episod, folosindu-se de influența asupra medicilor de familie și angajaților din cadrul Instituției Medicale Sanitare Publice, obține încă șase certificate false contra unei sume de 1380 de euro. Datele au fost. totodată. înregistrate în baza de date a persoanelor vaccinate contra COVID-19, fără a fi imunizați.

„În perioada lunii mai 2021-august 2021(…) a pretins și primit (…) suma de 1380 euro pentru obținerea  certificatului de vaccinare pe numele cet. ***** persoane care de facto, nu au fost imunizate  contra COVID-19, cu introducerea datelor în registrul de evidență a certificatelor de vaccinare.”, a stabilit instanța.

Învinuita a declarat că recunoaște în totalitate săvârșirea faptelor incriminate de procurori și a cerut aplicarea amenzii.  Ea susține că în ambele cazuri nu a luat bani pentru aceste servicii, ci a vrut doar să-și ajute prietenii.

 

Cauze penale pe falsificarea certificatelor de imunizare COVID-19

 

Procuratura Generală a comunicat, pentru portalul Anticorupție.md, că până la 31.01.2023 organele de drept au pornit și efectuat urmărirea penală in 270 cauze penale, având ca obiect falsificarea certificatelor de imunizare, inclusiv acțiunile de corupție și altele conexe comise in acest scop. 

Clasificând cauzele penale după subiectul infracfiunii, s-a distins că 180 cauze penale se referă la acțiunile săvârșite de persoane fizice, 2 cauze penale se referă la acțiunile persoanelor juridice și 88 cauze penale - comise de persoane publice (angajați ai instituțiilor medicale, angajați ai politiei, ș.a.). Din numărul total al cauzelor investigate, 32 au fost expediate cu rechizitoriu în instanța de judecată.

 

 

Conform ultimei note informative a  Ministerului Sănătății, în perioada 9-15 septembrie 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate 1310 cazuri de COVID-19, dintre care 271 în regiunea transnistreană, fiind cu 15,04% mai puțin față de săptămâna anterioară acesteia.

Reamintim că, primul caz COVID-19 a fost înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova pe 7 martie 2020, de la declanșarea pandemiei fiind semnalate în total 635 145 cazuri. Coranavirusul a luat viața a 12 218  moldoveni.

Ministerul Sănătății recomandă respectarea principalelor măsuri de protecție: păstrarea distanței sociale, evitarea locurilor aglomerate, respectarea regulilor de igienă a mâinilor, igiena respiratorie, respectarea măsurilor sanitare la locul de muncă, cu aerisirea spațiilor închise, purtarea măștilor în instituțiile medicale și adresarea la medicul de familie la apariția primelor simptome ale infecției COVID-19 (febră, tuse, respirație dificilă, dureri în gât, dureri musculare).

 

Acest material a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Susținem mass-media independentă și publicarea conținutului de calitate în Moldova”, implementat de ERIM și CU SENS. Conținutul subiectului și opiniile expuse aparțin, exclusiv, autorilor.

Olga Vîrlan
25/09/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii