Andrei Năstase cere Procuraturii Generale să investigheze „organizarea” anulării alegerilor locale din 2018 la Chișinău

Mariana Colun
28/07/2020

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a depus marți o plângere la Procuratura Generală în care cere pornirea urmăririi penale pe faptul „organizării anulării ilegale”, a alegerilor locale noi din 3 iunie 2018 la Chișinău. Politicianul face trimitere la înregistrările audio, făcute publice la mijlocul lunii iunie curent, în care două voci asemănătoare cu ale lui Igor Dodon și Ion Ceban ar discuta despre posibilitatea anulării scrutinului.

Năstase mai cere pornirea urmăririi penale pe faptul „pronunțării unor soluții judiciare ilegale, „planificate în prealabil” pentru a fi utilizate în calitate de instrument de invalidare a alegerilor democratice a primarului general al municipiului Chișinău din 3 iunie 2018”.

Amintim că la 16 iunie în spațiul public a apărut înregistrarea unei convorbiri telefonice, care se presupune că ar fi avut loc între Dodon și Ceban, din care rezultă că invalidarea mandatului de primar al municipiului Chișinău, câștigat de liderul PPDA, Andrei Năstase, în urma scrutinului din iunie 2018, ar fi fost pusă la cale de către președintele Igor Dodon și actualul edil al Capitalei, socialistul Ion Ceban. Atât șeful statului, cât și primarul municipiului Chișinău au respins acuzațiile.

Convorbirea ar fi avut loc înainte de anunțarea rezultatelor alegerilor. În înregistrare se aude cum un bărbat a cărui voce seamănă cu cea a lui Igor Dodon îi propune interlocutorului său, care ar fi Ion Ceban, scenariul privind invalidarea scrutinului dacă va câștiga Năstase. Din convorbire se subînțelege că PDM nu lua decizii importante fără acordul lor.

Mariana Colun
28/07/2020

Comentarii