Andrei Năstase cere Procuraturii să-l cerceteze penal pe deputatul democrat Vladimir Cebotari // Ar fi fost implicat în devalizarea băncilor

Anticoruptie.md
06/09/2019

Viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a cerut Procuraturii Generale să-l cerceteze penal pe deputatul democrat Vladimir Cebotari, pentru implicare în procesul de devalizare a sistemului financiar-bancar. Oficialul a depus joi o sesizare în acest sens pe numele procurorului interimar Dumitru Robu, în care oferă mai multe informații și cere ca procurorii să solicite ridicarea imunitării deputatului democrat.    

Vladimir Cebotari este bănuit că ar fi admis mai multe abuzuri prin intermediul companiei  Neaos SRL, în care a deținut 15% din capitalul statutar. Compania este distribuitor autorizat John Deere în Republica Moldova pentru comercializarea tehnicii agricole, inclusiv tractoare. În sesizarea depusă de Andrei Năstase se menționeză că SRL Neaos ar fi admis mai multe încălcări de ordin economico-financiar, constatate prin materialele controalelor efectuate de Inspecția Financiară a Ministerului Finanțelor și Inspectoratul Fiscal, au precizat pentru  Anticoruptie.md surse din cadrul Procuraturii Generale. Una dintre încălcările grave ține de diminuarea de către companie, în perioada  2015 – 2016, a impozitului pe venit cu aproape 2 milioane de lei. Toate rapoartele cu privire la încălcările admise de compania în care avea interese Vladimir Cebotari au fost  depuse de Inspecția Financiară a Ministerului Finanțelor și Inspectoratul Fiscal  la procuratură, dar nu se cunoaște soarta acestora. Ministrul de Interne bănuiește că Vladimri Cebotari ar fi influențat  mersul anchetelor în cazul firmelor în care ar fi foat vizat, admitând „protecționism, acte de corupție și conexe, precum și alte ilegalități”.

Oficialul face face referire și la un litigiu dintre SRL Neaos cu SA  Banca de Economii, fapt relevat în: decizia din 21.11.2013, a Judecătoriei sectorului Centru în Dosarul nr. 2rc-2334/13, decizia din 06.11.2018 a Curții de Apel Chișinău în Dosarul nr. 2rci-130/18 și încheierea din 22.05.2019 a Curții Supreme de Justiție în Dosarul nr. 2dsc-10/2019.

În sesizare se mai menționează că unii agenți economici, care au procurat tehnică agricolă de la Neaos, ar fi fost deposedați abuziv de tehnică, prin scheme puse la cale cu concursul unor executor judecătorești și factori de decizie din structurile de stat.   

Andrei Năstase a confimat că a depus o sesizare la Procuratura Generală într-o emisiune televizată.   

Deputatul democrat Vladimir Cebotari nu a comentat deocamdată solicitarea vicepremierului Andrei Năstase. 

Centrul de Investigații Jurnalistice a relatat în februarie curent, într-o amplă anchetă, despre activitatea lui Vladimit Cebotari și relațiile cu domeniul afacerilor. Reporterii au scris că  Vladimir Cebotari a ajuns de mai multe ori în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate. Bunăoară, în 2012, el a uitat să indice venituri obţinute din cotele părţi în trei firme: SRL Vlaconic (95%) și SRL C&V Asistența (50%) şi în SRL Neaos, firmă specializată în comerțul cu mașini agricole și industriale, unde deţinea 15% din acţiuni. Datele Camerei Înregistrării de Stat aratau că în anul 2012 una dintre firme a avut un venit din vânzări de 8.912.000 lei. Cu toate acestea, în declaraţia de avere pentru anul 2012 Vladimir Cebotari nu a indicat firma. CNI a cercetat cazul, dar a constatat lipsa vreunei încălcări şi a clasat dosarul.

 

Anticoruptie.md
06/09/2019Follow us on Telegram

Comentarii