Andrei Năstase, despre concursul pentru desemnarea procurorului general: ”Sunt sigur că acest concurs nu va continua”

Julieta Savițchi
13/09/2019

Concursul inițiat de Consiliul Superior al Procurorilor pentru alegerea procurorului general va fi anulat, urmând să fie inițiat un nou concurs în baza prevederilor noi ale legii, care urmeazîă a fi în curând aprobate, în cadrul reformei justiției, demarate de Guvernul Sandu. Declarații în acest sens au fost făcute de către liderul Plarformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase, în cadrul ședinței de joi seara a Clubului Jurnaliștilor de Investigație.

”Ministerul Justiției și celelalte stucturi ale Guvernului au inițiat reforma în justiție, în special în Procuratură. Sunt sigur că acest concurs nu va continua, pentru că ne-am pomenit că schimbăm ce pe ce? Și atunci am decis să mergem pe modificarea legii, pe reformă. Poate că nu este perfectă, dar e o reformă care prevede ca aceste concursuri să se bazeze pe profesionalism și integritate. Dar mai durează”, a spus liderul PPDA.

Năstase a recunoscut că actuala guvernare nu a avut o comunicare bună cu funcționarii din justiție: ”Noi am făcut o greșeală că nu i-am atras pe cei din sistem la discuții. S-a omogenizat ideea că toți cei din sistem sunt la fel. Însă în sistem mai sunt oameni cu care se poate lucra. Demonstrația acestui fapt este Ministerul de Interne”.

Andrei Năstase s-a arătat îngrijorat și de faptul că procurori, care s-au compromis în perioada fostei guvernări, continuă să aplice pentru funcții de conducere. ”Regret foarte mult că această castă a procurorilor nu a înțeles nimic. Dar este și vina noastră. Unii dintre noi au încercat în ultimul timp să-și loializeze această tagmă a procurorilor, să spună că nu mai sunt așa de răi, să stagneze procesele. În timp ce noi vrem reforme, cineva încearcă să-și loializeze sistemul. Iar acest lucru îl face mai ostil față de reforme. Nu suntem noi singuri în această coaliție de guvernare”, a declarat liderul  PPDA.

Consiliul Superior al Procurorilor a demarat concursul pentru desemnarea candidatului la funcția de procuror general, iar în cursă s-au înregistrat 7 persoane. Portalul Anticoruptie.md a publicat o anchetă în care se arată că majoritatea candidaților s-au compromis în anumite perioade.

Platforma Demnitate și Adevăr face parte din Blocul ACUM și, din iunie curent, se află în coaliția de guvernare. Liderul PPDA Andrei Năstase este viceprim-ministru și ministru de Interne în Guvernul condus de Maia Sandu.  

Julieta Savițchi
13/09/2019

Comentarii