Andriana Bețișor: „Nu am pretins și nu am primit mita despre care se vorbește”

Ilie Gulca
22/04/2021

Fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, respinge învinuirile aduse de foștii săi colegi din procuratură. Ea susține că „nu a pretins și nu a primit mita despre care se vorbește sau alt gen de bunuri sau favoruri”. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticoruție, fosta procuroră este învinuită că ar fi pretins 50.000 de euro de la un condamnat.

„Cei care mă cunosc știu foarte bine că nu sunt omul care să frecventeze diferite localuri. Ba mai mult, localul care se menționează în declarațiile denunțătorului nu îmi este cunoscut și, cu certitudine absolută, nu l-am vizitat în perioadele indicate”, a declarat Adriana Bețișor reporterului Centrului de Investigații Jurnalistice.  

„I-am tratat întotdeauna cu respect și cu înțelegere pe colegii mei din procuratură. Ceea ce mi se întâmplă acum, după  trei ani de când ar fi avut loc aceste «presupuse fapte de corupție» invocate de o persoană care a făcut anterior declarații împotriva lui Veaceslav Platon, pe un dosar legat de compania de asigurări ASITO, mă face să cred că persoane rău-intenționate sau aflate sub o oarecare presiune recurg la această calomnie și acuzație gravă împotriva mea”, a adăugat ea.

Fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție și-a exprimat încrederea că foștii săi colegi „vor trata cu obiectivitate faptele imputate ei și vor stabili adevărul pentru că adevărul poate fi doar unul”.

Potrivit comunicatului Procuraturii Generale, cazul a avut loc în 2018, când, în calitate de procuror, bănuita ar fi pretins de la un condamnat 50.000 de euro.

„În schimbul acestei sume, procurorul urma să îi recalifice acțiunile și să își retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău în care acesta fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani. Ambele infracțiuni ar fi fost săvârșite în proporții deosebit de mari”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale, citând materiale anchetei.

„El ar fi făcut declarații împotriva lui Platon și infracțiunea sa a fost recalificată din articolul 191 [delapidarea averii străine] în articolul 196 [cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere] din Codul Penal”, a declarat o sursă din cadrul Procuraturii Generale, care a solicitat anonimatul.  

Ilie Gulca
22/04/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii