ANI, cu lupa pe averile fostului deputat socialist, Ghenadi Mitriuc. Aproape 300 de mii de lei valorificați, dar nejustificați

Tatiana Gherța
05/06/2023
socialistii.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare pe numele fostului deputat socialist, Ghenadi Mitriuc. Pornind de la o sesizare, ANI a descoperit o diferență substanțială între veniturile și cheltuielile făcute de Ghenadi Mitriuc în perioada în care deținea funcția de deputat în parlamentul Republicii Moldova pe lista Partidului Socialiștilor. În 2017, fostul deputat socialist ar fi dobândit averi care depășesc 20 de salarii medii pe economie, fiind vorba de o diferență de peste 286 de mii de lei. 

În sesizarea transmisă către ANI se face trimitere la existența unor venituri nedeclarate și nejustificate ale dl Ghenadi Mitriuc, care și-a încercat norocul la locale pentru funcția de primar. Autorul sesizării a menționat și despre donațiile pe care le-a făcut Mitiruc începând cu 2014 în contul PSRM, despre care a aflat din presă. Despre aceste donații a scris și anticoruptie.md.

În materialul publicat de anticoruptie.md se menționează despre faptul că la localele din iunie 2014 a dat doar 1.500 de lei. În campania electorală pentru prezidențiale din noiembrie 2016 a cotizat cu 33.550 de lei la data de 13.10.2016, pentru ca, la nici două săptâmâni, pe 25.10.2016, să mai cotizeze cu încă 39.800 de lei.

În total, Mitriuc a donat la vedere pentru campania lui Igor Dodon 73.350 de lei. De asemenea, deputatul a cotizat cu 52.000 de lei în conturile socialiștilor pentru referendumul de demitere a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă și cu 26.600 de lei pentru alegerile locale pentru Primăria Chișinăului pentru candidatul PSRM, Ion Ceban.

Inspectorul de integritate a analizat toate veniturile și cheltuielile înregistrate de Mitriuc în perioada deținerii funcției de ales al poporului în parlament și a descoperit că aproape 300 de mii de lei nu au fost declarați și nu este clară sursa acestor venituri, care au fost utilizați de fostul deputat în diferite scopuri. 

„În rezultatul examinării în ansamblu a materialelor acumulate la dosarul de control și calculelor reflectate în tabelul de analiză care este parte componentă a dosarului de control, la data de 26.04.2017 a constatat o diferență substanțială în mărime de - 286 140,59 lei. ”, menționează inspectorul de integritate în actul de constatare. 

Deși, Ghenadi Mitiruc a fost chemat să prezinte informații justificative privind eventuala diferență substanțială stabilită de către inspectorul de integritate între averea dobândită și veniturile realizate, acesta nu a dat curs invitației. 

În acest context, ANI a dispus prin instanța de judecată încasarea valorii averii nejustificate în folosul statului sau confiscarea acesteia. Inclusiv, decăderea dreptului de a mai deține o funcție publică în următorii 3 ani. 

În ultima declarație anuală pentru anul fiscal 2022, Ghenadi Mitriuc declară că pe parcursul anului trecut a obținut venituri din salariul ridicat de la Consiliul raional Ungheni, în sumă totală de peste 233 mii lei, dobânzi de la 2 bănci comerciale și 129 mii lei de pe urma oferirii în locațiune a unui mijloc de transport. Fostul deputat mai are în proprietate 8 terenuri, 3 apartamente, dintre care unul dobândit prin moșternire, și o casă de locuit. Mitriuc mai declară că are în posesie 5 autoturisme, un camion și o remorcă. Totodată acesta gestionează și activitatea a două companii cu sediul în municipiul Ungheni. 

Ghenadi Mitriuc a fost ales președinte al raionului Ungheni în noiembrie 2019, iar în martie curent a fost suspendat din funcție după ce instanța l-a recunoscut vinovat de exces de putere pentru numirea ilegală în funcție a directorului Spitalului raional Ungheni, Vladimir Popovici, notează news.ungheni.org.

Tatiana Gherța
05/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii