Antirecord în dosarul deputatului partidului Șor, Petru Jardan

Viorica Mija
03/02/2023
Sursa: partidulsor.md

Examinarea dosarului în care deputatul partidului Șor, Petru Jardan, este învinuit de abuz în serviciu, bate pasul pe loc. Din data  12 iulie 2021 și până în prezent au fost făcute 14 tentative de a desfășura  un proces plenipotențiar, dar toate ședințele au fost ori amânate, ori întrerupte. Alesul poporului este așteptat vineri la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, unde este planificată o nouă ședință, începând cu ora 10.00.

Procurorii au trimis în judecată dosarul lui Petru Jardan, fost director general interimar al Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, în data de 21 iunie 2021. Prima ședință a avut loc pe 12 iulie, dar a fost întreruptă pentru că nu s-au prezentat apărătorii inculpaților. De atunci, s-a încercat desfășurarea a 14  ședinte, dar toate au fost întrerupte sau amânate.

Parlamentarul formațiunii lui Ilan Șor este acuzat de „abuz în serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor aeroportului în perioada concesionări acestui obiectiv strategic în 2013. Împreună cu Petru Jardan, procurorii l-au mai trimis în judecată și pe fostul director al departamentului financiar-administrativ, Alexandru Ciutac. Cei doi sunt acuzați că începând cu 24 decembrie 2013 ar fi acționat de comun acord și cu intenție în vederea tăinuirii și nerespectării de către întreprindere a primelor de asigurare achitate unei companii de asigurări, prin neluarea în evidența contabilă a acordul adițional la contractul de bază. Prejudiciul acțiunilor celor doi a constituit 3,7 milioane de lei.

Petru Jardan consideră că dosarul în care este învinuit „pe nedrept” nu are nicio bază juridică. „Cei care stau în spatele acestui joc folosesc Procuratura Generală drept bâtă politică pentru a lovi în oponenți”, a declarat Jardan.

Petru Jardan a fost reținut pe 17 iunie 2021, după ce procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a cerut ridicarea imunității deputatului, iar 68 de parlamentari au votat „pentru”. 

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au aplicat sechestre pe bunurile aparținând lui Jardan, care se ridică la peste 2,6 milioane de lei.

Amintim că, Guvernul de la Chișinău a cedat dreptul de gestiune a Aeroportului Internaţional Chişinău, pe o perioadă de 49 de ani, companiei „Avia Invest” în 2013. Această companie era controlată din umbră de către de către oligarhul fugar Ilan Șor. Contractul de consesiune a Aeroportului Internațional Chișinău a fost semnat pe 30 august 2013, iar „Avia Invest” – compania concesionară – a fost fondată cu 28 de zile înainte – pe 2 august 2013.

Acordul de concesiune a Aeroportului Chișinău a fost semnat în condiții netransparente, pe 30 august 2013, între Agenția Proprietății Publice și compania Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, cu un capital social de 85,1 milioane de lei, divizat în părți egale între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod. 

La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013. Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, Agenția Proprietății Publice a depus o cerere de chemare în judecată  împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL. prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora.

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații pe subiectul concesionării Aeroportului Chișinău, scoțând în vileag scheme, interese și proceduri fraudate. Investigațiile pot fi citite AICI și AICI.

Pe 3 august 2022, Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a respins cererea offshorului din Cipru, Komaksavia Airport Invest Ltd, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, împotriva Republicii Moldova, constatând lipsa investițiilor.

Viorica Mija
03/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii