Arest de lux pentru Ion Ţurcan. Procurorii anticorupţie, decişi să lupte pentru plasarea generalului în Penitenciarul nr.13

Julieta Saviţchi
27/11/2021

Fostul vice-ministru de Interne şi ex-preşedinte al raionului Criuleni, Ion Ţurcan, va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia de sâmbătă a Judecătoriei Chişinău i-a nemulţumit pe procurorii anticorupţie, care au declarat că vor cere la Curtea de Apel Chişinău ca generalul să fie plasat în arest preventiv în penitenciar.

,,În rezultatul examinării, magistraţii au admis parţial demersul procurorilor, aplicând în privinţa învinuitului măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 zile. Procurorii consideră încheierea judecătorului de instrucţie ca fiind neîntemeiată şi urmează să o conteste cu recurs la Curtea de Apel Chişinău” , se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Fostul viceministru al Afacerilor Interne, generalul Ion Țurcan, a fost reținut pentru 72 de ore după ce procurorii Anticorupție au desfășurat miercuri dimineață percheziții la domiciliul acestuia. El este bănuit de îmbogățire ilicită.

Conform unui act de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Ion Țurcan a deținut în 2009–2019 mai multe funcții de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, între 21 martie 2019 și 20 decembrie 2019, el a exercitat funcția de președinte al raionului Criuleni.  

Pe 8 octombrie, pe numele lui Ion Țurcan, ANI a emis un act de constatare după ce a găsit o diferență de aproximativ 400.000 de lei între averea dobândită și cea declarată în perioada 2016–2019.

Mai exact, el a cumpărat un automobil Skoda Kodiaq în valoare de 587.000 de lei, dar a putut să justifice proveniența doar a 197.000 de lei.

De partea cealaltă, Ion Țurcan a declarat că în 2018–2019 a procurat și vândut mai multe mijloace de transport din care a obținut creștere de capital, fără să poată explica de unde a avut bani pentru procurarea acestora.

Julieta Saviţchi
27/11/2021Become a Patron!

Comentarii