Arest preventiv pentru funcționarii din Călărași: procurorii publică discuții care îi demască

Tatiana Gherța
02/02/2023
Președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea

Președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea, și șeful de direcție a Consiliului raional se vor afla în următoarele 30 de zile în arest preventiv. Primarul orașului Călărași, Ion Olari, s-a ales cu 20 de zile de arest preventiv. Decizia vine la două zile distanță de la reținerea lor pentru fapte de corupție.

Doi dintre funcționarii acuzați de fapte de corupție, aduși în fața instanței de mascați, nu au făcut niciun comentariu pentru presă, mai puțin președintele raionului Călărași, socialistul Ștefan Bolea. Acesta a menționat că nu-și recunoaște vinovăția și consideră că a fost reținut ilegal de ofițerii CNA.

Ca argument pentru solicitarea aplicării măsurii de arest preventiv pe numele celor trei, Procuratura Anticorupție a publicat extrase cu discuțiile lor din care se desprinde modul în care erau împărțiți banii de pe urma achizițiilor publice.

Extras 1

S – Am vorbit ieri cu (denumirea persoanei juridice)

B – Și?

S – Şi până zilele acestea facem, îl presăm.

B – Aha.

S – Acolo îi 400 000, nu știu câți lei, plus cu 10 % „обналичка” asta şi iese, iese 360 000 şi la trei împărțim, fără p**ă aista de jos şi gata, iese câte 120 de fiecare, 400 000.

B – Aha, aha, iar am să-l prind undeva.

S – Din 400 000 şi el o zis 10 % „обналичка”, inclusiv.

B – Aha, aha.

S – Eu aşa şi le-am spus. Şi dacă spunem aşa... Ieri m-am întâlnit cu primarul şi pe urmă cu dânșii şi câte 120 iese, o să ne dea la mână așa, dar și o zis că până încolo joi, încolo el le grămădește.

B – Da uite și cu...

S – El tot face.

Extras 2

S – Iaca vezi. Dar de făcut transferul, 500 583, așa-i?

O – Da.

S – Minus 10 (face calcule la calculator și îi prezintă primarului).

O – 450. Și noi cât am primit? Cât am luat?

S – Minus 120, lui aista (preşedintele Consiliului raional Călăraşi).

O – Mhm.

S – Şi împărțit la doi.

O – Aşa şi am planificat 120 și 160 de mii.

S – Nouă câte 165-160 mii și în rest am dat acolo.

O – Ei cred că îi așa, eu n-am de unde să știu, tu ai dus evidența.

S – Nu da. El amu la Călăraşi vine.

O – Atunci mi-o dat „с**а” (cuvânt necenzurat în limba rusă) aceia cu leii aceiaşi. Cu cursul acela și na hai repede. Și nu m-am dezmeticit, cum p***a m**i (cuvânt necenzurat) m-am dus după 70 și mi-a dat o sută și ceva, ce „х***я” (cuvânt necenzurat în limba rusă)? Nu înțelegeam.

S – Mhm.

O – Și am vrut să mă întâlnesc cu tine și de-amu să vedem.

S – Mhm.

O – Da dacă... Tu ai dreptate, cu aiştea 160.

S – Da.

Amintim că, cei trei funcționari au fost percheziționați și reținuți marți. Inițial a fost deschisă o anchetă pentru abuz de serviciu, ulterior, au fost pornite și conexate 21 de cauze penale, deschise pe corupere activă, corupere pasivă și abuz de serviciu.

Conform acuzatorilor de stat, „bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ce nu li se cuveneau. Prin urmare, pentru încheierea contractelor de achiziții publice, dar și pentru recepția lucrărilor, funcționarii ar fi perceput un comision de circa 10-15% din valoarea acestor contracte. În aceleași cauze sunt investigate și fapte de corupție, săvârșite de alți angajați publici,  inclusiv din subordinea Ministerului Finanțelor, care ar fi acceptat și primit mită pentru a nu reflecta încălcările, relevate în cursul unui audit financiar, efectuat la primărie”.

 

Tatiana Gherța
02/02/2023Follow us on Telegram

Comentarii