Arest preventiv pentru șeful Biroului Vamal Nord. Câți subordonați ai săi l-au urmat după gratii

Viorica Mija
05/07/2024
Captură video, NordNews

30 de zile de arest preventiv pentru trei din cei șapte vameși reținuți la Biroul Vamal Nord, într-un dosar de corupție. Este vorba despre șeful Biroului Vamal Nord, Nicolae Mazanca, și doi dintre cei șase subordonați ai săi, reținuți miercuri, după ce au fost desfășurate peste 20 de percheziții. Aceștia sunt cercetați de către ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Chișinău pentru fapte de corupere pasivă. 

Șeful Biroului Vamal Nord, Nicolae Mazanca, pledează nevinovat în dosarul de corupție, în care a fost reținut. Funcționarul a făcut declarația pentru jurnaliștii NordNews.md, în timp ce era escortat la mașină de ofițerii Centrului Național Anticorupție.

De altă parte, oamenii legii au făcut publice convorbiri purtate de unii dintre bănuiți, în care aceștia vorbeau despre sume de bani și necesitatea de a majora numărul de agenți economici pe care să-i „protejeze”.

Din înregistrările publicate de CNA reiese că bănuiții ar fi organizat o schemă infracțională, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la persoane fizice și persoane juridice pentru urgentarea sau eludarea unor proceduri vamale, materializate prin favorizarea celor din urmă la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, contrar prevederilor legii. Astfel, în cadrul investigațiilor efectuate de CNA s-a documentat pretinderea și acceptarea de către bănuiți de la persoanele care introduceau marfă prin posturile vamale a unor remunerații ilicite ce variau între 1,5 mii de euro și 9 mii de euro.

În total, au fost desfășurate 21 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu și automobilelor funcționarilor vamali din cadrul Biroului Vamal „Nord”, implicați în schema infracțională. 

Viorica Mija
05/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii