Arestări în dosarul "Primăria". Viceprimarul Capitalei Vlad Coteţ, pentru 25 de zile în Penitenciarul nr. 16

Anticoruptie.md
27/05/2016
Foto: captură de pe imaginile oferite presei de CNA

Viceprimarul Capitalei Vlad Coteţ își va petrece următoarele 25 de zile în Penitenciarul nr. 16, instituţie de detenţie cu statut de spital. Decizia a fost luată vineri, 27 mai, de magistrații de la Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei care au dat curs demersului procurorilor. Vlad Coteț, care a invocat motive de sănătate, a lipsit de la şedinţă, cerând ca decizia să fie luată în lipsa lui.

Tot vineri, au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 20 de zile pe numele celor doi inter­me­di­a­ri reți­nuți în dosa­rul "Pri­mă­ria". Un inspector al Inspecţiei de Stat în Construcţii învinuit în acelaşi dosar a fost arestat pentru 25 de zile, iar Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chişinău, va sta în izolatorul CNA zece zile. 

Cu puţin timp înainte ca cei cinci să fie escortaţi în faţa magistraţilor, CNA a oferit presei imagini captate în biroul funcționarului în momentul în care Vlad Coteț ia mită. Viceprimarul este surprins în timp ce discută cu mai multe persoane despre proiecte de decizii care trebuie să fie aprobate. "Eu am partea mea din asta că eu semnez. Mă voi clarifica și cu CNA, și cu dracul", a spus, între altele, Vlad Coteț în timpul discuției cu doi agenți economici.

Acum două zile, Vlad Coteţ şi Radu Blaj au fost reţinuţi de ofiţerii CNA, fiind bănuiţi de corupere pasivă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice. Pe 25 mai, anga­ja­ții CNA au efec­tuat mai multe per­che­zi­ții la biro­u­rile, domi­ci­li­ile și auto­mo­bi­lele persoanelor bănuite. Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, a comunicat în cadrul unui briefing că ofiţerii Anticorupţie au intentat zece dosare penale în care cele cinci persoane reţinute sunt bănuite că ar fi favorizat contra plată urgentarea eliberării actelor pentru darea în locaţiune a încăperilor şi arendarea terenurilor, precum şi pentru darea în exploatare a construcţiilor. Potrivit lui Zumbreanu, cea mai mare mită documentată de către procurori în cadrul celor zece dosare este de 12.000 de euro. 

În februarie 2016, patru persoane bănuite de acte de corupție, directorii a două firme din Chişinău, arhitectul-şef al sectorului Buiucani al Capitalei şi o persoană fizică, au fost reţinute după ce Centrul Național Anticorupție a pornit 35 de dosare penale pentru corupţie pasivă în cadrul Primăriei Chişinău. Tot atunci, ofiţerii Anticorupţie au descins, cu perchiziţii în birourile mai multor funcționari din Primăria Capitalei, de unde au fost ridicate documente. 

Imaginile oferite presei de către CNA şi prelucrate de către portalul Unimedia

Anticoruptie.md
27/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii