Artur Reşetncov, transferat în Penitenciarul nr.13. Medicul curant riscă să fie cercetat penal

Julieta Saviţchi
19/04/2022
Reşetnicov, în moment ce este scos din spital Foto: CIJM

Fostul deputat transfug, Artur Reşetnicov, învinuit de îmbogăţire ilicită, a fost transferat marţi în Penitenciarul nr. 13, unde îşi va executa mandatul de arestare eliberat săptămâna trecută de către Curtea de Apel Chişinău pentru 30 de zile.

Reşetnicov a fost escortat din secţia chirurgie facială a Spitalului de Urgenţă, unde a fost internat săptămâna trecută cu o vânătaie la ochi, de mascaţii CNA şi procurorul anticorupţie, Petru Iarmaliuc, în prezenţa avocatului Vladimir Moşneaga.

Procurorii au încercat să-l transfere pe fostul deputat în penitenciar încă săptămâna trecută, după pronunţarea Curţii de Apel, însă medicii s-au opus pe motiv că Reşetnicov are o traumă serioasă şi necesită spitalizare.

A doua zi, procurorii au emis o ordonanţă privind efectuarea unei expertize în care medicii legişti urmau să stabilească dacă trauma primită de Reşetnicov corespunde diagnozei din documentele medicale perfectate la Spitalul de Urgenţă, dacă astfel de traume necesită spitalizare, conform protocoalelor elaborate de Ministerul Sănătăţii, şi dacă trauma nu permite plasarea persoanei în arest preventiv.

Surse din cadrul Procuraturii ne-au comunicat că experţii au constatat că diagnoza pusă de medicii de la Spitalul de Urgenţă nu corespunde realităţii. Astfel, medicul care a semnat documentele medicale şi l-a internat pe Reşetnicov în spital riscă să fie cercetat penal.

Instanţa de apel a anulat, miercuri, decizia Judecătoriei Chişinău, prin care Artur Reşetnicov a fost plasat în arest la domiciliu şi a eliberat pe numele fostului deputat mandat de arestare în Penitenciarul nr. 13.

După pronunţarea deciziei, procurorii şi ofiţerii CNA au mers la Spitalul de Urgenţă pentru a-l aresta pe Reşetnicov, însă avocaţii şi medicii s-au opus. Reșetnicov s-ar fi ales cu un traumatism cranio-cerebral acut închis și cu traumatism cranio-facial deschis după ce la 8 aprilie, fiind în arest la domiciliu, ar fi căzut. Avocaţii lui Reşetnicov au arătat jurnaliştilor de la Anticorupţie.md o fotografie în care fostul deputat apare cu o vânătaie la ochiul stâng.

Artur Reşetnicov şi alţi trei foști parlamentari transfugi, Anatolie Zagorodîi, Sergiu Sîrbu şi Vladimir Vitiuc, au fost puşi sub arest preventiv pentru 30 de zile pe 4 februarie curent. Violeta Ivanov a primit atunci mandat de arestare pentru 20 de zile, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu.

Judecătoria Chişinău a dispus la începutul lui aprilie transferarea celor patru foști deputaţi în arest la domiciliu. Procurorii au atacat decizia şi instanţa de apel a dispus transferarea în penitenciar a lui Zagorodnîi, Sîrbu şi Reşetnicov.

Julieta Saviţchi
19/04/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii