Au băgat mâna în buzunarul statului. Cum au „furat” 75 la sută din patrimoniul unei societăți pe acțiuni din nordul țării

Anticoruptie.md
22/02/2024
Sursa foto: CNA

Centrul Național Anticoruptie (CNA) a efectuat zece percheziții în nordul țării, într-o cauză penală pornită pe fapte de spălare de bani. Grupul infracțional a pus la cale o schemă prin care și-a însușit ilegal  75,11% din patrimoniul Republicii Moldova deținut în cadrul societății pe acțiuni ”Mioara” din municipiul Bălți, în valoare de aproximativ 80 de milioane de lei. O persoană a fost reținută, urmând să fie audiată și plasată în izolator.  

Conform faptelor cercetate de către CNA, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău și cu suportul Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (SPCSB), un grup de persoane cu diverse funcții în cadrul societății pe acțiuni Mioara, în care statul deținea 75,11%, constituit dintr-un complex de construcții de producere și un teren de 8 ha amplasate în mun. Bălți, au organizat însușirea acestui pachet de acțiuni, ulterior au efectuat tranzacții încrucișate și au încheiat împrumuturi păguboase.

Deși faptele de însușire a proprietății statului Republicii Moldova au fost constatate prin decizie definitivă și irevocabilă a CSJ în anul 2016, grupul de persoane a intrat în proprietatea bunurilor imobile, o parte dintre care au fost înstrăinate în schimbul a cca 80 de milioane de lei, de care urma să beneficieze statul. 

În urma acțiunilor procesuale efectuate, ofițerii CNA au reținut unul dintre figuranții de bază care a intrat în proprietatea bunurilor, fiind ridicate obiecte și documente care prezintă interes pentru cauza penală.

Anticoruptie.md
22/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii