Au întors polițiștilor mita primită de la un partid politic în schimbul voturilor la alegerile locale

Anticoruptie.md
01/11/2023
stiri.md

S-au speriat că ar putea deveni subiecți ai răspunderii penale, motiv pentru care au decis să predea poliției banii pe care i-au primit de la un partid politic. Este vorba de un bărbat și o femeie dintr-o localitate din nordul țării. Aceștia au venit miercuri, 1 noiembrie, la sediul Poliției și au declarat că au primit câte 1000 de lei de la reprezentanții unei formațiuni politice în schimbul votului pentru un concurent electoral, se arată într-un comunicat al poliției​.

Cele două persoane au primit câte 1000 de lei de la reprezentanții unui partid politic pentru a vota în favoarea candidatului înaintat la alegerile locale din 5 noiembrie. 

„Aceștia declară că s-au adresat benevol poliției fiindcă au conștientizat caracterul ilicit al faptei și au decis să predea banii, pentru a nu deveni subiecți ai răspunderii penale”, se arată în nota informativă transmisă de Poliție.

Conform articolului 181 prim din Codul Penal, coruperea alegătorilor se pedepsește cu amendă în mărime de la 37 500 lei la 57 500 lei sau cu închisoare de la un an la 5 ani, aplicată persoanei fizice.

Poliția Națională a lansat un îndemn către toți cetățenii „să își exprime propria voință prin vot liber și să respecte toate măsurile și restricțiile stabilite de actele normative în timpul alegerilor locale”.

Precizăm că marți, 31 octombrie, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la un locuitor din orașul Leova într-un dosar de finanțare ilegală a formațiunilor politice și spălare de bani, în care acesta este bănuit de repartizarea mijloacelor bănești activiștilor și agitatorilor unui partid politic. CNA a publica și o convorbire audio între persoanele implicate în procesul ilegal de împărțire a banilor în favoarea unui partid politic

 

Anticoruptie.md
01/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii