Au mers la Moscova să muncească, dar au fost exploatați. Traficantul care a recrutat moldovenii va sta 10 ani după gratii

Crina Dumitriu
12/06/2018

Un traficant de persoane din Anenii Noi va sta după gratii 10 ani în penitenciar de tip închis, pentru exploatare prin muncă. Sentinţa a fost dictată după ce procurorii au demonstrat că, în intervalul martie - septembrie 2013, inculpatul a recrutat cinci locuitori ai satelor Calfa şi Roşcana din raionul Anenii Noi, cărora le-a promis locuri de muncă bine plătite, în construcţii, în oraşul Moscova din Federaţia Rusă, însă acolo ei au fost exploatați. 

Recrutorul a ademenit persoane din categoriile vulnerabile, în special bărbați tineri, cărora le-a transmis bani pentru drum și le-a explicat cum să ajungă la destinaţie. În Moscova, bărbații au fost preluați de alți intermediari și adăpostiți în Spitalul Clinic de Psihiatrie nr.1, unde urmau să efectueze lucrări de reparaţie. Muncitorilor li s-a promis remunerare pentru munca prestată, dar timp de cinci luni cât au muncit, nu li s-a plătit. 

Reveniţi acasă, aceştia s-au adresat la Procuratură, pe acest caz fiind iniţiată o cauză penală, iar în vara anului trecut inculpatul a fost reţinut şi deferit justiţiei, se precizează într-un comunicat al Procuraturii Generale. Sentinţa este cu drept de atac în condiţiile legii.

Rapoartele din ultimii ani ale Centrului pentru combaterea traficului de persoane (CCTP) din cadrul Ministerului de Interne arată că cei mai mulți cetățeni moldoveni sunt traficați în Federația Rusă. Ei au fost forțați să lucreze în agricultură și în construcții. Reprezentanții CCTP explică această creștere a numărului de persoane traficate în Rusia la toate cele trei tipuri de trafic: exploatare sexuală, muncă și cerșit prin faptul că există un regim lejer de traversare a frontierei, limba de comunicare - rusa, vorbită de moldoveni, dar și costurile pe care și le asumă traficații în timpul organizării, transportării lor către destinația respectivă. 

Raportul pentru 2017 al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de ființe umane critică Guvernul Republicii Moldova pentru că nu a depus suficiente eforturi pentru a aduce în fața instanțelor traficanții și complicii lor din structurile de stat. Din acest motiv, Republica Moldova a fost retrogradată la nivelul anului 2010 în lista statelor monitorizate la capitolul trafic de persoane.

Până în prezent nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a ajuns pe banca acuzaţilor pentru că ar fi protejat reţele de traficanți, chiar dacă rapoarte internaţionale menţionează repetat că angajaţi ai structurilor de stat ar oferi protecţie traficanților de persoane.

Crina Dumitriu
12/06/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii