Doi inspectori ai Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău a ANSA au fost deferiți justiției pentru mai multe episoade de corupere pasivă.
„Cauza penală a fost pornită în mai 2022 de organul de urmărire penală al CNA, în baza denunțului unui agent economic. Ulterior, la această cauză au fost conexate mai multe cauze penale care au rezultat din măsurile speciale de investigație efectuate pe acest caz”, precizează serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție.
În calitate de inspectori principali în Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău, învinuiții au primit în mod sistematic de la diferiți agenți economici mijloace bănești în valoare totală de 106.741 de lei, pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatelor fitosanitare pentru exportul mărfurilor.
Învinuiții și-au recunoscut vina și au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Dacă vor fi găsiți culpabili, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 300.000 la 400.000 de lei.
În august 2022, CNA a informat că trei angajați ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor din Chişinău fuseseră reţinuţi pentru corupere pasivă și corupere activă. Ei erau bănuiți că ar fi eliberat contra mită certificate fitosanitare pentru exportul și reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina și Federația Rusă.
„În perioada 2017-2021, angajații Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău a ANSA ar fi perceput sistematic sume de bani sub formă de mită de la agenții economici pentru urgentarea obținerii certificatelor fitosanitare și altor acte permisive și de calitate fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc.”, se menționa într-un comunicat al CNA.
În unul dintre aceste cazuri, potrivit faptelor stabilite de ofițerii CNA, mai mulţi agenţi economici specializați în producerea paleţilor și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești necuvenite inspectorilor ANSA ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export fără a verifica dacă paleţii au fost sau nu prelucrați termic – o condiție care trebuia respectată ca marfa să poată fi transportată peste hotare.
Angajații CNA au documentat mai multe transmiteri în valoare de circa 20.000 de lei către funcționari, însă suma reală, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare și urmează a fi stabilită în cadrul anchetei.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor se plaseasă pe primul loc în topul instituțiilor publice la capitolul infracțiuni de corupție depistate de Centrul Național Anticorupție (CNA) conform unui raport pentru 2023 al acestei structuri prezentat Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii