Autoritățile cer extrădarea oamenilor de afaceri Victor și Viorel Țopa. Ministrul Justiției: "Nu știm cum va evolua situația"

Anticoruptie.md
03/11/2015
Victor (stânga) și Viorel Țopa la o conferință de presă // Foto: moldova24.info

Ministerul Justiţiei a transmis autorităţilor de la Berlin cereri de extrădare a oamenilor de afaceri Victor şi Viorel Ţopa, condamnaţi în Republica Moldova pentru șantaj și fraude bancare. Cei doi s-au refugiat acum câțiva ani în Germania.

Cererile au fost trimise în septembrie și octombrie. Vladimir Cebotari, ministrul în exercițiu al Justiţiei, susţine că o solicitare similară a mai fost expediată în anul 2015 de către predecesorul său, Vladimir Grosu, doar în privinţa unuia din cei doi oameni de afaceri. “Nu este nimic neobişnuit în acest proces. Sunt demersuri ca şi oricare altele pe care le adresăm aproape în fiecare săptămână către diferite state. Este vorba de cazul când avem hotărâri de judecată ce vizează cetăţeni ai Moldovei condamnaţi prin decizii definitive pentru comiterea unor infracţiuni şi care se eschivează de la ispăşirea pedepsei aflându-se în diferite ţări”, a declarat Vladimir Cebotari pentru portalul Anticorupţie.

Totodată, ministrul spune că procedura poate dura câteva luni. "Nu ştim cum va evolua situaţia în acest caz, ţinând cont că a existat o adresare anterioară şi ea încă nu este satisfăcută. Rămâne să vedem", a spus Vladimir Cebotari. 

Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chişinău că solicitarea privind extrădarea oamenilor de afaceri vine abia acum, când Ministerul Justiţiei a trecut de sub controlul PLDM în cel al Partidului Democrat. „Până acum Ministerul Justiţiei nu a solicitat Germaniei extrădarea fraţilor Ţopa, care se află în spatele Platformei „DA”. Fraţii Ţopa au fost condamnaţi în anul 2012. Noi ne-am adresat la Ministerul Justiţiei, dar instituția se afla sub controlul PLDM şi nu am fost auziţi. Cum a trecut la PD, solicitarea de extrădare a fraţilor Ţopa a fost trimisă”, a declarat Ghimpu.

"Am văzut că pe Ghimpu din nou l-a apucat ceva. Cred că cineva a atins butonul la Nobil Club și el s-a activat. (...) Cât despre „cererile de extrădări”, pe care acum Ghimpu a avut sârguința să le aranjeze împreună cu ministrul (in-)justiției lui Plohotniuc, îl informez că acestea au fost trimise necontenit încă din 2011", a scris în replică Viorel Țopa, pe rețeaua de socializare Facebook.

În ianuarie 2012, Viorel Ţopa a fost recunoscut vinovat de Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei şi condamnat la opt ani de închisoare pentru fraudarea Băncii de Economii cu milioane de lei. S-ar fi întâmplat în perioada 1999-2001, când Viorel Ţopa a deţinut funcţia de director al BEM. La nouă ani de la comiterea faptei, în august 2010, reprezentanţii Băncii de Economii au cerut Procuraturii Generale să înceapă urmărirea penală împotriva fostului director al instituţiei. Ţopa a negat acuzaţiile şi a declarat că dosarul ar fi fost pornit la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Cu un an mai devreme, în octombrie 2011, și Victor Ţopa a fost condamnat la zece ani privaţiune de libertate pentru şantaj urmat de dobândirea bunurilor cerute în proporţii deosebit de mari. Ţopa a fost condamnat în baza acuzaţiilor că ar fi şantajat un acţionar al Victoriabank, Galina Proidisvet, pe care ar fi deposedat-o de pachetul ei de acţiuni.

De atunci, cei doi oameni de afaceri sunt refugiaţi în Frankfurt, Germania.

Anticoruptie.md
03/11/2015Become a Patron!

Comentarii