Autoritățile moldovene cer asistența Elveției pentru anchetarea lui Plahotniuc

Anticoruptie.md
09/09/2019

Presa din Elveția scrie că, la 26 august curent, oamenii legii din Republica Moldova ar fi transmis autorităților din Elveția o solicitare de asistență juridică reciprocă în legătură cu o anchetă pe numele fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc. Cererea a fost înaintată parchetului public din Zurich. 

Jurnaliștii elvețieni susțin că autoritățile din țara noastră ar fi solicitat ca fondurile lui Plahotniuc, depuse la băncile din Zurich, să fie înghețate.

Amintim că, la sfârșitul lunii august, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat că Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova a preluat de la autoritățile românești cauza penală în care fostul lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional, șantaj, înșelăciune și spălare de bani. Procuratura Anticorupție a confirmat, într-un răspuns la o interpelare a deputatului, că cercetează în cadrul unei cauze penale, preluată de la autoritățile competente ale României, circumstanțele privind anumite tranzacții dubioase ce ar fi avut loc, în 2011, efectuate de Vlad Plahotniuc și persoane din anturajul acestuia.     

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris, în noiembrie 2017, despre faptul că Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti a început urmărirea penală  a lui Vlad Plahotniuc, pe atunci președinte al Partidului Democrat. Dosarul a fost  pornit pe faptul săvârşirii de constituire a unui grup infracţional prevăzut de articolul 367 al 1, 3, 6 Cod Penal, şantaj prevăzut de articolul 207 de Cod Penal, înşelăciune prevăzută de articolul 244 Cod Penal şi spălarea banilor prevăzută de articolul 29 din Legea nr.656/2002 (România).

Cauza penală a fost pornită urmare a unei sesizări depuse, în 2016, de Veaceslav Platon, în care acesta povestește cum, împreună cu Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Vladimir Andronache ar fi preluat pachete de acțiuni de la Victoriabank și Banca de Economii. 

Vlad Plahotniuc este cercetat și în Federația Rusă, în cadrul a trei dosare penale. Plahotniuc ar fi suspectat de tentativă de omor și crearea unui grup criminal organizat. În al doilea dosar, ex-președintele PDM este acuzat de organizarea unui grup criminal și efectuarea unor operațiuni valutare ilegale, prin retragerea ilegală a peste 37 de miliarde de ruble din Rusia, în 2013-2014, (cu rata actuală de aproximativ 560 milioane dolari). Al treilea dosar a fost deschis pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al lui Constantin Țuțu, de această dată pentru trafic de droguri, în cantități deosebit de mari.    

Anticoruptie.md
09/09/2019

Comentarii