Avocaţii lui Dorin Chirtoacă au cerut strămutarea dosarului penal la o altă instanţă. Magistraţii Judecătoriei Chişinău participă la alegeri şi „sunt afectaţi fie de simpatie, fie de antipatie” faţă de edil

Anticoruptie.md
15/11/2017
Edilul Dorin Chirtoacă. Foto: Anticoruptie.md

Avocaţii edilului suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, au cerut Curţii Supreme de Justiţie să strămute judecarea dosarului penal al primarului de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, la o altă instanţă egală în grad, pentru examinarea cauzei în fond. Unul dintre argumentele apărătorilor este că magistraţii Judecătoriei Chişinău locuiesc în municipiu, participând activ la alegerile locale, iar acest fapt denotă că ei sunt afectaţi „fie de simpatie, fie de antipatie” faţă de Dorin Chirtoacă.

„În calitate de primar general, Dorin Chirtoacă este reprezentatul populaţiei unităţii administrativ-teritoriale, a tuturor locuitorilor municipalitţii, inclusiv a judecătorilor, care locuiesc aici. Respectiv, este firesc că niciun judecător - locuitor al mun. Chişinău, nu-l poate judeca pe un reprezentant al său. În continuare, se relevă că toţi judecătorii din cadrul Judecătorie mun. Chişinău vor participa la referendumul organizat la 19 noiembrie 2017 privind demiterea primarului general al mun. Chişinău, şi indiferent de opţiunea acestora exprimată în cadrul referendumului, obiectivitatea lor la examinarea cauzei penale date va fi afectată”, a argumentat avocatul Gheorghe Malic, potrivit încheierii CSJ.

Colegiul penal al instanţei supreme a respins însă această cerere, precizând că punerea la îndoială a criteriilor de obiectivitate a magistraţilor vizavi de examinarea unei cauze penale se soluţionează prin intermediul unui alt mecanism, reglementat în Codul de procedură penală: articolul 33 - Incompatibilitatea judecătorului, articolul 34 - Abţinerea sau recuzarea judecătorului, articolul 35 - Procedura soluţionării cererii de recuzare şi a declaraţiei de abţinere. 

Dorin Chirtoacă este cercetat penal în două dosare: pentru trafic de influență și corupere pasivă, în cazul licitațiilor pentru gestionarea serviciilor de parcare cu plată în Capitală, și pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, prin executarea incorectă a zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane.

Primul dosar a fost transmis în judecată în iulie curent. Tot atunci, la solicitarea procurorilor, edilul Capitalei a fost suspendat din funcție până la judecarea cauzei.  Chirtoacă și avocații săi au invocat mai multe ilegalități și încălcări de procedură admise de procurori și judecători la instrumentarea și examinarea cauzei, cum ar fi înlăturarea avocaţilor, suspendarea din funcţie, hotărâri de judecată copy-paste, judecarea procedurii împreună cu fondul, declinări de competenţe. El a calificat ambele dosare penale drept instrumentate la comandă politică.

Din momentul reținerii până recent, Dorin Chirtoacă s-a aflat în arest la domiciliu. În septembrie, judecătorii de instrucție au respins solicitarea primarului de a i se permite să meargă la un eveniment al Congresului Autorităților Publice Locale din Europa, al cărui vicepreședinte este. Acolo a fost discutată situația gravă a primarilor din Republica Moldova, persecutați de instituțiile de drept. În perioada aflării lui Dorin Chirtoacă în arest la domiciliu, magistrații au dat undă verde inițiativei socialiștilor de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului Capitalei, iar pe 26 octombrie, judecătorii au respins cererea edilului de a fi eliberat din arest la domiciliu pentru a-și putea organiza campania electorală dinaintea referendumului.

Anticoruptie.md
15/11/2017




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii