DOC// Avocații lui Vlad Plahotniuc, cale întoarsă de la CSJ. Ce spun procurorii

Viorica Mija
20/05/2023
Colaj CIJM

După ce a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost autorizată finalizarea urmăririi penale în privința lui Vlad Plahotniuc, apărătorul fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, a solicitat strămutarea cauzei în care oligarhul este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor Acțiunea nu a fost însă admisă de instanța supremă.

În motivarea cererii de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Chișinău la o altă instanță egală în grad, avocatul Lucian Rogac a invocat faptul că recursul înaintat urmează a fi examinat la Curtea de Apel Chișinău, într-un complet format din trei judecători: raportor – Bulhac Ion, judecători – Dăguță Petru, Lîsîi Ghenadie. Însă, potrivit Dispoziției președintelui Curții de Apel Chișinău privind formarea completelor de judecată pentru anul 2023, judecătorul Dăguță Petru nu face parte din completele specializate pe instrucție. Apărătorul spune că astfel au apărut temeiuri rezonabile de a considera că judecătorii Curţii de Apel Chișinău „nu vor fi imparțiali și independenți la adoptarea hotărârii”.

Colegiul Penal al Curții Supreme de Justiție a respins cererea, argumentând că „strămutarea cauzei constituie un mecanism care poate fi invocat în mod excepțional, pentru situații și circumstanțe neprevăzute la momentul demarării procesului penal, fiind un remediu procesual eficient atunci când regulile generale de competență ridică îndoieli privind imparțialitatea”.

În data de 6 martie curent, Procuratura Anticorupție anunța că finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir a fost suspendată pentru o lună, până Curtea Constituțională se va expune față de un alt demers al apărătorilor lui Vlad Plahotniuc, și anume cererea apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra art. 305/1 alin. (4) din Codul de procedură penală.

Procurorii au venit cu o reacţie la decizia instanţei de apel, acuzând magistraţii de tergiversarea urmăririi penale în dosarul fraudei bancare.

„La Curtea de Apel Chişinău continuă aceleaşi metode de tergiversare a examinării demersulului privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc. în dosarul denumit generic "Frauda bancară". Contrar poziției Procuraturii Anticorupție privind examinare a cauzei cu celeritate, în ședință de judecată fixată pentru 06 martie 2023, referitor la examinarea recursului împotriva încheierii din 17 noiembrie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana prin care a fost autorizată finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir, a fost suspendat examinarea recursului din motivul admiterii cererii apărării privind ridicarea excepției de neconstituționalitate”, se menționa în nota emisă de Procuratura Anticorupție.

În dosarul denumit generic „Frauda Bancară”, ex-liderul PDM este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul ar fi primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA. Oamenii legii au aplicat sechestru pe bunuri al căror beneficiar efectiv ar fi Vladimir Plahotniuc, în valoare totală de peste un miliard de lei.

 Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după retragerea PDM de la guvernare și s-ar afla în Ciprul de Nord. 

Viorica Mija
20/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii