Avocatul profesorilor expulzați în Turcia: „Am demonstrat că Guvernul greșește în privința extrădării lor”

Anticoruptie.md
29/05/2019
Vitalie Nagacevschi. Foto: Radio Europa Liberă

Republica Moldova riscă să fie condamnată la CEDO în cazul expulzării abuzive în Turcia, în septembrie anul trecut, a șase profesori turci, de la liceele „Orizont”. Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să pronunţe hotărârea în cazul profesorilor turci la 11 iunie. Avocatul reclamanților, Vitalie Nagacevschi, spune că se aşteaptă la o decizie de condamnare a Republicii Moldova, întrucât autoritățile moldovenești nu le-au asigurat drepturile fundamentale prevăzute în legislaţia naţională şi în tratatele internaţionale.

Vitalie Nagacevschi a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că agentul guvernamental la CEDO a susținut, că nu au fost epuizate căile naționale de recurs, întrucât există mai multe procese la nivel național în derulare. Ulterior, acesta ar fi afirmat că de principiu drepturile acestor persoane nu au fost încălcate. „Noi am venit cu contraargument, susținând că da, într-adevăr, avem mai multe procese la nivel naţional, însă aceste procese nu au sorţi de izbândă în ceea ce priveşte soarta profesorilor, deoarece chiar în ipoteza câștigării dosarelor la nivel național este evident că aceste câștiguri nu vor influența în niciun fel soarta profesorilor pe motiv că aceştia nu vor putea fi aduşi înapoi, în Republica Moldova. Este sigur că Turcia nu va accepta să-i returneze înapoi, în Republica Moldova, pe cale de consecință, în pofida unei aparențe de existență a căii naţionale de recurs, această cale de recurs este lipsită din start de eficacitate”, susține apărătorul.

Profesorii turci, spune Nagacevschi, ar fi trebuit să fie lăsați să-şi aleagă ţara de destinaţie în care doresc să plece, nu să fie transmiși autorităților turce. ”Conform prevederilor naționale combinate cu cele internaționale, trebuia ca să le înmâneze deciziile de îndepărtare şi să le acorde un termen pentru contestarea acestor decizii şi să pună în aplicare aceste decizii după controlul legalității, efectuat de instanța de judecată. Eu nu vă pot spune cu certitudine, dar din datele problemei, există aparențe puternice care mă fac să cred că totuși au fost anumite înțelegeri la nivelul conducerii statelor noastre”, a mai menționat Vitalie Nagacevschi.

Amintim că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a descins, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, la filialele celui mai bun liceu privat din Republica Moldova și a reținut șase angajați de origine turcă și un adolescent. Calificând aceste persoane drept periculoase pentru securitatea națională a Republicii Moldova, SIS le-a expulzat în Turcia. Este vorba despre Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, Hasan Karacaoglu, director adjunct general, Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul de la aceeași școală, Mujdat Celebi, director financiar, Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga și profesorul Huseyin Bayraktar. În operațiunea desfășurată de SIS au participat și serviciile secrete turcești. De asemenea, un minor a fost și el reținut împreună cu profesorul său, pentru a fi eliberat la scurt timp.

Instituțiile internaționale au reacționat prompt la acțiunea de expulzare a cetățenilor turci de către SIS. Johanes Hahn, comisarul pentru Extindere și Politici de Vecinătate al UE, a criticat dur, joi seară, decizia autorităților de la Chișinău. „Mă aștept ca guvernul moldovean și toate autoritățile să respecte statul de drept și toate procedurile judiciare stabilite”, a scris Johanes Hahn pe contul său TwitterDe asemenea, un grup de șapte europarlamentari au trimis, ieri seară, o scrisoare comună către autoritățile din R. Moldova în care condamnă un astfel de comportament abuziv ce excede valorile și principiile Uniunii Europene.

Reținerea celor șase cetățeni turci la Chișinău de către autoritățile moldovenești a provocat proteste ample în SUA și Canada în fața consulatelor Republicii Moldova la New York, Washington DC, Toronto și Chicago. „Stopați deportarea profesorilor!”, „Ei sunt profesori, și nu criminali!”, „Moldova, oprește extrădarea!”, „Moldova, eliberează profesorii turci!”, „Libertate profesorilor turci!”, se putea citi pe pancartele afișate de către manifestanți.

Anticoruptie.md
29/05/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii