Avocatul proprietarului „Andy’s Pizza”: „Andrei Tranga a fost reținut pentru trafic de influență și nu pentru acțiuni de șantaj”

Julieta Savițchi
13/05/2019
kp.ru

Proprietarul rețelei de restaurante „Andy’s Pizza” și „La plăcinte”, Andrei Tranga, a fost reținut pentru trafic de influență ți nu pentru acțiuni de șantaj, după cum au comunicat procurorii. Această declarație a fost făcută de Ion Dron, avocatul omului de afaceri.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, apărătorul susține că deține mai multe documente privind dosarul intentat pe numele lui Tranga, în care nu se regăsește infracțiunea de șantaj. „Potrivit demersului procurorului pe caz în dosarul nr. 2019670076 și încheierii instanței de judecată, Tranga Andrei a fost reținut pe 25 aprilie 2019 și arestat de către judecătorul de instrucție până la 25 mai 2019 pentru acțiuni de trafic de influență. Cei care sunt avocați sau judecători pricep diferența enormă în sens juridic între un șantaj cu atac raider și un act de trafic de influență”, a precizat Dron în postarea sa.

Apărătorul mai susține că clientul său ar fi încercat să îl determine pe un procuror să îl elibereze din arest pe V.V. (Viorel Varzari – n.r.), cel de la care ar fi încercat să preia Tranga afacerea. „Potrivit celor spuse de procurori și celor scrise de judecător, același om, adică Andrei Tranga, dimineața vrea să îi ia afacerea unui om pe care seara vrea să îl elibereze din pușcărie pe căi ilegale, cu ajutorul unui procuror. Astfel de acțiuni nu se leagă. Nici în fapte juridice și nici în capul unui om. Dar omul este arestat și ținut la răcoare. De ce? De ce procurorii spun publicului larg că Tranga Andrei este reținut pentru un presupus atac raider, iar în culise este arestat cu totul pentru altceva? Cine și de ce provoacă aceste confuzii pentru publicul larg? Cine și ce scop urmărește prin arestarea unui om de afaceri, cu aproape 4.000 de locuri de muncă în spate, aici, în Moldova?”, se întreabă avocatil Ion Dron.

Amintim că multimilionarul Andrei Tranga a fost arestat împreună cu alți patru presupuși complici, fiind bănuit că ar fi încercat să preia 50 la sută din SRL Molinart Grup, companie a omului de afaceri Viorel Varzari, deținătorul mărcii comerciale „Artinox”, cel mai mare producător de cisterne din inox pentru industria alimentară.

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale îl acuză pe Tranga că l-ar fi ademenit pe Varzari cu promisiunea de a-l ajuta să își extindă afacerea în Federația Rusă și i-a organizat o întâlnire cu autoritatea criminală Grigore Caramalac, alias Bulgarul. Acesta i-ar fi cerut lui Varzari să îi cedeze în schimbul protecției 50 la sută din afacere și să o înregistreze pe numele lui Tranga. Pentru că a refuzat, Varzari ar fi fost amenințat de autoritatea criminală. În acest caz ar fi fost implicat și fostul șef al Procuraturii Anticorupție, din care motiv a fost nevoit să demisioneze.

Detaliile în cazul reținerii lui Tranga și implicării lui Viorel Morari au fost făcute publice prin intermediul unei scrisori anonime distribuită la adresa mai multor redacții. Șeful Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, doar a confirmat reținerea lui Tranga și a presupușilor săi complici, faptul că acesta este bănuit de atac raider asupra omului de afaceri Viorel Varzari și că în schemă mai este implicat un italian. Procurorul Anticorupție, care a demisionat, se pare, urmare a acestui caz, nu a făcut declarații publice pe marginea acuzațiilor ce i se aduc.  

Julieta Savițchi
13/05/2019

Comentarii