Bătaia de la Măgdăceşti: consiliera care a fost amendată pentru că l-a denunţat pe soţul primăriţei, achitată de instanţă

Julieta Saviţchi
05/08/2022
Lidia Guzun Foto: CIJM

Consiliera din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni, Lidia Guzun, a fost achitată de Judecătoria Criuleni după ce a fost amendată de poliţistul din sat cu 2400 de lei pentru că l-a denunâat pe soţul primăriţei că a bătut-o. Instanţa a achitat-o pe aleasa locală şi de o altă amendă, de 3000 de lei, aplicată de poliţistul din sat pentru distribuirea unor informaţii pe reţelele de socializare privind activitatea administraţiei publice locale.

Decizia Judecătoriei Criuleni este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară.

Inspectorul de sector din Mâgdăceşti, Petru Bâtlan, a găsit-o vinovată pe Lidia Guzun de calomnie şi a indicat în procesul verbal cu privire la contravenţie că cele expuse în plângerea Lidiei Guzun precum că a fost bătură de consilierul raional Victor Cojocaru, care este soţul primăriţei din Măgdăceşti, nu s-au adeverit.

Lidia Guzun a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că poliţistul de sector l-a acoperit astfel pe Cojocaru pentru a-l scăpa de pedeapsă pentru că a agresat-o fizic. „Dacă decizia instanţei va fi menţinută, voi putea să cer atragerea la răspundere a lui Cojocaru. Voi insista ca să fie pedepsit pentru ce mi-a făcut”, ne-a declarat consiliera.

Amintim că incidentul a avut loc în seara de 19 noiembrie, după ce Lidia Guzun ar fi fost insultată de primăriţa Liuba Cojocaru. „Eu fac parte din Platforma DA şi sunt consilier din opoziţie în Măgdăceşti. Am obţinut un proiect privind transparenţa deciziilor autorităţilor locale şi am informat locuitorii satului despre ce se petrece în Primărie. Am scos la suprafaţă mai multe nereguli dspre cum este gestionat banul public. Toate acestea i-a deranjat pe soţii Cojocaru. După şedinţa consiliului, am ieşit prima din incinta Primăriei, dar am fost ajunsă din urmă de către Victor Cojocaru care m-a numit „lepră”, „mizerie” şi cu alte cuvinte necenzurate. Apoi mi-a tras doi pumni în cap şi am căzut jos în parcela cu trandafiri. Îmi era foarte rău, tensiunea arterială s-a ridicat la 200 şi am avut nevoie de îngrijiri medicale. Medicul de la ambulanţă mi-a zis că am avut noroc că lovitura nu a fost la tâmplă”, ne-a spus consiliera.

Solicitat anterior la telefon, Victor Cojocaru ne-a declarat că nu i-a zis nimic şi nu a atins-o cu un deget pe Lidia Guzun. „Eu ieşeam din Primărie şi ea a început să ţipe că o bat. Bănuiesc că era în stare de ebrietate, era roşie pe faţă. Eu am cerut poliţiştilor să facă testul la alcoolemie, dar nu au făcut. Cred că doamna trebuie să treacă un control psihiatric”, a declarat soţul primăriţei din Mâgdăceşti.

În ultimii doi ani, pe Harta Corupţiei a portalului nostru au fost depuse mai multe sesizări privind pretinse nereguli în activitatea administraţiei locale din Măgdăceşti. Soţii Cojocaru au figurat şi într-o anchetă jurnalistică despre o schemă prin care au cumpărat un imobil de la Primărie la preţ derizoriu, apoi l-au vândut înapoi Primăriei la un preţ de câteva ori mai mare. Victor Cojocaru a atacat echipa Anticorupţie în timp ce efectua filmările pentru anchetă.


 

Julieta Saviţchi
05/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii