Bătaie între consilieri la Măgdăceşti: Soţul primăriţei, învinuit că a lovit o femeie

Julieta Saviţchi
22/11/2021
Victor Cojocaru CIJM

Consiliera din satul Măgdăceşti, raionul Criuleni, Lidia Guzun, îl acuză pe consilierul Victor Cojocaru, soţul primăriţei din localitate, că a agresat-o verbal şi fizic, lovind-o cu pumnii în cap, chiar în faţa sediului Primăriei. Presupusul agresor respinge acuzaţiile şi susţine că este vorba de o înscenare.

Lidia Guzun a comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că incidentul a avut loc în seara de 19 noiembrie, imediat după şedinţa consiliului, iar mai întâi a fost insultată de primăriţa Liuba Cojocaru. „Eu fac parte din Platforma DA şi sunt consilier din opoziţie în Măgdăceşti. Am obţinut un proiect privind transparenţa deciziilor autorităţilor locale şi am informat locuitorii satului despre ce se petrece în Primărie. Am scos la suprafaţă mai multe nereguli dspre cum este gestionat banul public. Toate acestea i-a deranjat pe soţii Cojocaru. După şedinţa consiliului, am ieşit prima din incinta Primăriei, dar am fost ajunsă din urmă de către Victor Cojocaru care m-a numit „lepră”, „mizerie” şi cu alte cuvinte necenzurate. Apoi mi-a tras doi pumni în cap şi am căzut jos în parcela cu trandafiri. Îmi era foarte rău, tensiunea arterială s-a ridicat la 200 şi am avut nevoie de îngrijiri medicale. Medicul de la ambulanţă mi-a zis că am avut noroc că lovitura nu a fost la tâmplă”, ne-a spus consiliera.

Lidia Guzun a mai comunicat că incidentul ar fi fost urmărit de un consilier care este adept al soţilor Cojocaru, dar acesta s-a prefăcut că nu a văzut nimic. „Am strigat după ajutor şi atunci mai mulţi consilieri au ieşit din Primărie. Aşa s-a oprit şi Victor Cojocaru”, a adăugat femeia. Lidia Guzun a precizat că a depus o plângere la poliţie.

Solicitat la telefon, Victor Cojocaru ne-a declarat că nu i-a zis nimic şi nu a atins-o cu un deget pe Lidia Guzun. „Eu ieşeam din Primărie şi ea a început să ţipe că o bat. Sunt martori care au văzut că nu am atins-o. A fost o înscenare, cineva o învaţă pe dânsa, dar nu a învăţat-o bine până la urmă. Bănuiesc că era în stare de ebrietate, era roşie pe faţă. Eu am cerut poliţiştilor să facă testul la alcoolemie, dar nu au făcut. Cred că doamna trebuie să treacă un control psihiatric”, a declarat consilierul.

Victor Cojocaru ni s-a plâns pe Lidia Guzun că o discreditează pe soţia sa pe reţelele de socializare, iar ea face lucruri frumoase pentru comunitate. „Scriu tot felul de insinuări pe Facebook că primăriţa e coruptă, că fură banii publici. Au scris şi plângeri peste tot. Au fost efectuate controale de către ANI, CNA, Inspecţia Financiară, Procuratură. Toţi ne-au controlat şi au găst totul în regulă. Dar ea ignoră deciziile instituţiilor statului. De doi ani de când a venit Lidia Guzun în Consiliu nu a votat nicio decizie. Ea şi încă o doamnă consilier ne discreditează. Dar eu sunt mândru ce am făcut cu soţia mea pentru sat”, ne-a spus Cojocaru.

Consiliera Tatiana Zgardaniuc a declarat că a fost martoră la o parte din incidentul dintre Cojocaru şi Guzun. „Şedinţa consiliului din 19 noiembrie a fost una liniştită, dar spre sfârşit Liuba Cojocaru a început s-o numească pe Lidia Guzun cu cuvinte urâte pentru postările ei. Când Dna Guzun a ieşit din sala de şedinţe, Victor Cojocaru s-a luat după ea, numind-o urât şi înjurând-o. Apoi am auzit-o pe Lidia Guzun că strigă după ajutor că o bate Cojocaru. Când am ieşit afară, am văzut că doamna era cu faţa umflată, roşie, era murdară de praf, tocmai se ridicase din clumba pentru flori. Eu i-am zis lui Cojocaru că este josnic să lovească o femeie, iar el s-a justificat că Lidia Guzun a vrut să-i ia masca”, a confirmat Zgardaniuc.

Şi consiliera Lidia Tentiuc ne-a confirmat că a auzit cum Cojocaru o insulta pe Lidia Guzun, iar apoi pe aceasta strigând după ajutor. „Doamna se simţea rău, i se ridicase tensiunea. Nu era în stare de ebrietate după cum afirmă ei. Este femeie la locul ei, activistă civică. Poliţia a venit foarte greu la chemare, deşi în sat există sector de poliţie”, a precizat Tentiuc.

În ultimii doi ani pe Harta Corupţiei a porttalului nostru au fost depuse mai multe sesizări privind pretinse nereguli în activitatea administraţiei locale din Măgdăceşti. Soţii Cojocaru au figurat şi într-o anchetă jurnalistică despre o schemă prin care au cumpărat un imobil de la Primărie la preţ derizoriu, apoi l-au vândut înapoi Primăriei la un preţ de câteva ori mai mare. Victor Cojocaru a atacat echipa Anticorupţie în timp ce efectua filmările pentru anchetă.

Julieta Saviţchi
22/11/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii