Bodyguarzii lui Șor fac legea la Judecătoria Buiucani. Mii de susținători ai primarului de la Orhei au blocat bulevardul Ștefan cel Mare

Anticoruptie.md
19/09/2016
Momentul în care Anatol Mătăsaru se ceartă cu paza de corp a lui Ilan Șor. Captură privesc.eu

Flancat de bodyguarzi, controversatul primar al orașului Orhei, Ilan Șor, a venit luni, 19 septembrie, la Judecătoria sectorului Buiucani, unde are loc o nouă ședință de judecată în dosarul fraudelor bancare de la Banca de Economii, însoțit de peste 4.000 de simpatizanți. Oamenii au format o coloană în preajma Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, de unde s-au deplasat spre instanța de judecată, blocând circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare. Protestatarii au cerut magistraților să le elibereze primarul și să îl lase să conducă în continuare orașul Orhei.

UPDATE 19.00 Judecătoria sectorului Buiucani a decis prelungirea mandatului de arest pe numele lui Ilan Șor pentru încă 30 de zile. 

Între timp, în incinta Judecătoriei, paza de corp a lui Ilan Șor a făcut legea. Aceștia au blocat accesul jurnaliștilor spre omul de afaceri, iar Ilan Șor a refuzat să răspundă la întrebările adresate de reporteri în momentele în care era transferat dintr-o sală în alta.

Intrarea în biroul judecătorului, care examinează dosarul în care Ilan Șor este acuzat că ar fi obținut prin înșelăciune cinci miliarde de lei de la BEM, a fost blocată de bodyguarzii businessmanului, interzicând jurnaliștilor să se apropie. Cei câțiva polițiști dezarmați care asigură ordinea publică au refuzat să intervină în momentul în care activistul Anatol Mătăsaru s-a luat la ceartă cu paza de corp a lui Ilan Șor care nu i-a permit să intre în biroul judecătorului.

Avocații lui Ilan Șor au refuzat să spună cine sunt martorii pe care apărarea îi va invita în instanță.

Dosarul Șor a fost transmis în judecată pe 24 august. Procuratura Anticorupție anunța că fostul șef al Consiliului de administrare al BEM ar fi obținut, prin înșelăciune, în perioada 4 noiembrie – 25 noiembrie 2014, peste cinci miliarde de lei de la Banca de Economii. Banii au fost oferiți în calitate de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate nişte contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. Potrivit rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al  Băncii de Economii să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora. Fiind audiaţi de procurori, membrii Consiliului au recunoscut că au fost induşi în eroare de şeful lor, care le-ar fi dat asigurări că debitorii sunt agenţi economici serioşi, iar afacerea este profitabilă pentru bancă datorită dobânzilor mari pe care le vor primi după rambursarea creditelor.

Procurorii au mai obţinut probe prin care s-a demonstrat că inculpatul a urmărit deghizarea provenienţei ilicite a banilor, adică ascunderea faptului că mijloacele financiare au fost sustrase din Banca de Economii. Pentru aceasta, au fost efectuate o serie de transferuri de pe conturile unor companii off-shore pe altele, fapt ce îşi găseşte confirmare şi în răspunsurile la comisiile rogatorii expediate de procurori peste hotare.

Șor este acuzat de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, infracţiuni care prevăd o pedeapsă de până la 15 ani închisoare.

Capturi Privesc.eu

Coloana de susținători ai lui Ilan Șor, îndreptându-se spre Judecătoria Buiucani

 

 

Susținătorii lui Ilan Șor, protestând în fața Judecătoriei Buiucani

 

Paza de corp a lui Șor a blocat intrarea în biroul judecătorului, în timp ce polițistul privește nepăsător

 

 

Anticoruptie.md
19/09/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii