Căpetenia unei bande, specializată în trecerea ucrainenilor peste frontiera moldo-ucraineană, reţinută

Tatiana Gherţa
24/01/2023
Foto simbol

Căpetenia unui grup criminal organizat, specializat în trecerea ilegală a ucrainenilor în Republica Moldova a fost reţinută. Ceilalţi 7 membri ai grupului au fost reţinuţi anterior.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), este vorba de un bărbat în vârstă de 40 de ani cu cetățenie dublă – a Moldovei și a Ucrainei.

Bănuitul care s-a dovedit a fi organizatorul afacerii infracționale avea funcția de a identifica potențialii clienți. După ce bătea palma cu aceștia și percepea o taxă de la 7.500 de dolari per persoană, organiza transportarea lor cu barca peste râul Nistru spre Moldova.

Procurorii PCCOCS urmează să-i formuleze și prezinte învinuirea, precum și vor determina necesitatea aplicării arestului preventiv în privința acestuia, pentru continuarea obiectivă a investigațiilor.

În ceea ce privește celelalte șapte persoane vizate în dosar și reținute anterior, acestea sunt cercetate în continuare în stare de arest la domiciliu.

După decretul privind mobilizarea generală în Ucraina, semnat de Volodimir Zelenski, la 25 februarie, care interzice bărbaţilor cu vărsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani să părăsească ţara, organizarea trecerii ilegale a frontierei moldo-române a devenit o afacere. Echipa Anticoruptie.md a semnalat încă în primăvara anului trecut despre acest fenomen. Într-o anchetă au fost documentate mai multe cazuri în care cetățeni ucraineni spun că au plătit bani grei pentru a reuși să iasă din țară.

Sunt câteva scheme prin care poți să „ieși cu acte în regulă”, acum, pe timp de război, din Ucraina. Toate schemele sunt bazate, în mare parte, pe corupere şi implicarea grupărilor criminale organizate. Cei care au reuşit să părăsească Ucraina susţin că au plătit sume cuprinse între 1000 şi 5000 de euro ca să li se permită trecerea.

Tatiana Gherţa
24/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii