Captură impresionantă de ţigări de contrabandă la frontiera cu România. Urmau să fie trecute cu barca peste Prut

Julieta Saviţchi
27/07/2021
Serviciul Vamal

Un lot din 179 cutii cu țigări de marca Ashima, fără timbru de acciz, au fost depistat noaptea trecută într-un microbuz la Cahul, în apropierea frontierei cu România. În microbuz au fost găsite şi două bărci gonflabile, cu motor, fapt care presupune că ţigările urmau să fie trecute ilegal peste râul Prut, în ţara vecină.

Lotul de ţigări a fost descoperit în urma unei operaţiuni speciale a ofiţerilor de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi a celor de la Serviciul Vamal, cu implicarea Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale. În urma descinderilor, au fost reţinute şase persoane. Printre cei reţinuţi nu se regăsesc funcţionari publici. La moment se lucrează la identificarea potenţialilor complici.

În grupul celor care au desfăşurat operaţiunea, nu se regăsesc poliţiştii de frontieră. Precizăm că mai puţin de o lună în urmă, la şefia Direcţiei Sud a Inspectoratului Poliţie de Frontieră a fost numit un nou şef, acesta fiind avansat în grad înainte de termen. Surse din Procuratură ne-au comunicat că la moment nu există informaţii probate privind potenţiala implicare a poliţiei de frontieră în cazul de la Cahul.

Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului vamal, lotul de ţigări a fost adus din Transnistria, la preţul de 360 de euro pentru o cutie, şi urma să fie vândut în România, cu 800 de euro pentru o cutie.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat anul trecut o anchetă în care se arată că două companii din regiunea transnistreană – Almavis și Tabimport – au importat în 2020, fără a plăti taxe, țigări în valoare peste 20.000.000 de dolari. Cele două firme deschise au importat aproape aceeași cantitate în Republica Moldova precum marii jucători de pe piața mondială a produselor de tutun – Philip Morris, Japan Tobacco International sau British American Tabacco. Majoritatea ţigărilor sunt aduse din China și Hong-Kong, iar o bună parte din ele sunt de marca Ashima.

Zona transnistreană reprezintă de mai mulţi ani un cap de pod pentru contrabanda cu ţigări în Uniunea Europeană datorită faptului că agenții economici din stânga Nistrului sunt scutiţi de taxa pentru dreptul de import și export și de taxa pentru poluare. Un alt motiv îl reprezintă nivelul înalt al corupţiei printre funcţionarii moldoveni.

Julieta Saviţchi
27/07/2021Become a Patron!

Comentarii