Cătușele îl așteaptă. Măsura de arest împotriva oligarhului fugar Plahotniuc, păstrată

Anticoruptie.md
04/08/2022

Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia de aplicare a arestului în privința fostului lider democrat Vlad Plahotniuc în dosarul „Metalferos”. Magistrații au respins recursul apărătorilor, care au contestat măsura impusă de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Dosarul în cazul spălărilor de bani prin intermediul întreprinderii Metalferos a fost pornit la finele anului 2019 și a fost subiectul mai multor analize anticoruptie.md.

În data de 5 iulie curent, judecătorii au eliberat mandat de arest în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele oligarhului, fostul fruntaș al PDM învinuit de spălare de bani. 

Procurorii au stabilit atunci că, în 2015-2019, factori de decizie de la SA Metalferos au elaborat și au implementat o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase prin intermediul unor activități de intermediere fictive, cu falsificarea documentelor de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase.

Astfel, a fost majorat artificial  prețul la cumpărare și micșorat la vânzare, diferența fiind încasată de cătri actorii implicați în schemă. Această diferență ar fi constituit 2,1 miliarde de lei, iar suma prejudiciului adus bugetului fiind de peste 215 milioane de lei.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA Metalferos și câteva companii nerezidente. Ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la Metalferos la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Diferența de preț era transferată, preponderent, în adresa companiilor Rowallan Overseas SA, Steel Marketing LTD și Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliți în cadrul urmăririi penale.Suma prejudiciului rezultat în urma operațiunilor de export constituie circa 133 milioane lei.

Anticoruptie.md
04/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii