Cazul Ceaus // Kievul respinge orice implicare în răpirea fostului judecător ucrainean

Ilie Gulca
08/04/2021

Autoritățile ucrainene resping orice implicate în răpirea fostului judecător ucrainean, Mykola Ceaus, de la Chișinău. Mai mult, acestea și-au anunțat disponibilitatea să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean pentru a afla locul de aflare a fostului magistrat. Acesta a fost subiectul discutat, miercuri seară, de premierul interimar al R. Moldova, Aureliu Ciocoi, și ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

„Oficialul de la Kiev l-a informat pe premierul interimar Aureliu Ciocoi că oamenii legii din Ucraina așteptau ca, după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kiev în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale privind extrădarea infractorilor și asistenței reciproce în dosare penale”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

La rândul său, premierul moldovean Aureliu Ciocoi a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

Ambii oficiali au notat că bunele relații de vecinătate între Republica Moldova și Ucraina nu vor fi afectate în urma acestui caz, iar instituțiile specializate vor coopera strâns pentru clarificarea circumstanțelor dispariției cetățeanului ucrainean.

Judecătorul Mykola Ceaus a fost răpit, pe 3 aprilie, de lângă o sală de sport din Chișinău unde se antrenează fiul său. Niște persoane l-au băgat într-un microbuz și au dispărut potrivit avocatului fostului judecător, Iulian Balan.

Pe 4 și 5 aprilie, pe canalele de telegram «Джокер» и «Шептун» ale bloggerului ucrainean Anatoly Shariy au fost publicate niște imagini în care Ceaus a apărut cu semne de violență.

Soția lui Nicolai Ceaus, Svetlana, consideră că soțul ei a fost răpit a doua oară. Prima „răpire”, în opinia ei, a fost transportarea în Moldova în 2016, când magistratul a mers la Inspectoratul de Poliție Buiucani și a spus că a trecut ilegal frontiera. 

Motivele „noii răpiri” ar fi, după Svetlane Ceaus, intenția soțului ei de a se întoarce în Ucraina. „Decizia de a se întoarce ar putea să fie una dintre cauzele răpirii. El a trimis o scrisoare Judecătoriei Dneprovsk acum o lună cu cererea de ajutor”, a spus soția fostului judecător. Svetlana Ceaus a oferit reporterilor ucraineni o copie a acestei scrisori, cu semnătura soțului său.

Ilie Gulca
08/04/2021

Comentarii