Cazul maşinilor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice, folosite la Moscova de Ilan Shor, neelucidat. Autorităţile ruse refuză să colaboreze

Anastasia Nani
21/10/2015
Foto: deschide.md

Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice, atribuite Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă, rămâne neelucidat. După mai bine de doi ani, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.

Detaliile despre cele circa 60 de maşini scumpe cu numere diplomatice observate circulând prin Moscova au fost scoase la iveală în mai 2013 de jurnaliştii portalului Deschide.md. Autorii au precizat atunci că automobilele erau de marca Bentley, BMW, Mercedes sau Skoda, preţul total al acestora fiind de milioane de euro. Reporterii au mai scris că printre cei care foloseau maşinile era şi omul de afaceri Ilan Shor, dar şi soţia sa, interpreta Jasmin.

Ulterior procurorii de la Chişinău au pornit o cauză penală în baza articolui 328 din Codul Penal – excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Deşi doi ofiţeri ai Centrului Naţional Anticorupţie au mers la Moscova pentru a efectua investigaţii, cazul nu a fost încă elucidat. Oamenii legii au trimis Poliţiei din Federaţia Rusă o interpelare prin care au cerut să fie informaţi cine a solicitat numere diplomatice.

Adrian Popenco, șeful interimar al Procuraturii Anticorupţie,  ne-a declarat că autorităţile Federaţiei Ruse au refuzat să acorde asistenţă juridică în cazul unor acţiuni de urmărire penală. “Noi am expediat cerere de comisie rogatorie în adresa autorităţilor din Rusia. O parte din cerinţe ne-au fost refuzate spre a fi executate, în cazul altora încă nu a parvenit răspuns. Dosarul e în gestiunea noastră, așa că aşteptăm. Termenul de prescripţie, cu certitudine, nu a expirat”, a declarat procurorul.

Numerele de înmatriculare diplomatice ar fi fost eliberate pe durata mandatului de ambasador al lui Andrei Neguța, fost deputat comunist, în prezent parlamentar socialist. La scurt timp după dezvăluirea acestui caz, Iurie Leancă, fost ministru de Externe, iar apoi premier al Republicii Moldova, a declarat în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la Pro TV Chișinău că numerele au fost retrase. "Eu, cât am fost în funcția de ministru, nu știam de aceste Bentley. Mașinile au fost înregistrate pe angajați tehnici de la ambasadă. Nu știm numele, contează să venim cu un sistem pus la punct. Ilan Shor, din câte am auzit, a avut și dansul. Acum, nu mai are. I s-au retras”, a declarat Iurie Leancă în iulie 2013.

Anastasia Nani
21/10/2015
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii