Ce se întâmplă cu extrădarea lui Ilan Șor. Explicațiile ministrului Sergiu Litvinenco

Ilie Gulca
25/05/2022
Ilan Șor. Foto: BIRN

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a comunicat, miercuri, că au fost înaintate trei solicitări de extrădare în cazul Ilan Șor, aflate în examinare la instituțiile statului Israel, în contextul anunțării soluțiilor propuse pentru condamnarea și confiscarea averilor persoanelor conectate la statul capturat.

„Prima solicitare a fost expediată în martie 2020, a urmat un răspuns de clarificarte remis în septembrie 2021. Ulterior, am trimis o solicitare în decembrie 2021”, a precizat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Oficialul a explicat caracterul anevoios al acestei proceduri prin procedurile impuse de statul Israel unde Republica Moldova nu are mijloace să influențeze procesul.

„Suntem în așteptarea unei decizii de la instituțiile competente ale statului Israel. Ilan Șor poate să fie extrădat, dar deciziile respective poate să le ia instituțiile competente”, a adăugat Sergiu Litvinenco.

Pe 10 ianuarie 2022, Procuratura Generală a comunicat că autoritățile moldovenești știu locul aflării deputatului fugar - în orașul Netania, Israel - și că au făcut toate demersurile necesare pentru extrădare.

Cererea de ridicare a imunităţii unui deputat se înaintează pentru fiecare infracţiune sau contravenţie separat.

Pe 24 mai, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, rapoartele pentru cererile depuse de Procuratura Generală privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților din Fracțiunea Partidului ȘOR, Marina Tauber și Ilan Șor.

Pe 23 decembrie 2021, deputatul Ilan Șor, dat în urmărire internațională, a fost lipsit de imunitate parlamentară pentru a două oară. Prima dată fusese lipsit de imunitate în legislatură precedentă, în august 2019.

Potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, Ilan Șor este învinuit de introducerea unor informații false în declarația de avere și interese personale. Alte învinuiri sunt legate de furtul miliardului și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

În 2017, Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare în dosarul furtului unui miliard de dolari din cele trei bănci moldovenești – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Ilie Gulca
25/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii