Ce se întâmplă cu magistrații care au luat decizia în cazul clientei avocatului Silviu Burlacu, percheziționat de CNA? Răspunsul Procuraturii Anticorupție

Tatiana Gherța
27/02/2024
Silviu Burlacu

Curtea de Apel Chișinău a restituit dosarul clientei avocatului percheziționat marți de către ofițerii Centrului Național Anticorupție, Silviu Burlacu, în prima instanță pentru rejudecare, după cum au convenit cei doi, dar, cu toate acestea, Procuratura Anticorupție a refuzat să spună dacă în aceeași cauză penală este vizat vreun magistrat al instanței de apel.   

Avocatul Silviu Burlacu este învinuit că a primit 15.000 de euro sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru a influența magistrații Curții de Apel Chișinău să emită hotărârea de a restitui dosarul în prima instanță pentru rejudecare.

Solicitatată de reporterul Portalului Anticoruptie.md să spună dacă judecătorii care au emis hotărârea sunt vizați în aceeași cauza penală, Procuratura Anticorupție a refuzat să ofere detalii despre acest detaliu. „Ținând cont de confidențialitatea urmăririi penale, acțiunile și măsurile care sunt în derulare, precum și respectarea prezumției de nevinovăție, Procuratura Anticorupție nu poate pune la dispoziția dvs. această informație”, se menționează în răspunsul Procuraturii Anticorupție oferit la solicitarea Portalului Anticoruptie.md.

În schimb, avocatul bănuit de trafic de influență, Silviu Burlacu, a confirmat pentru Anticoruptie.md că este vizat într-un dosar pe trafic de influență. În același timp, el a declarat că faptele incriminate de procurorii anticorupție nu corespund adevărului.  

„Este pornită o cauză penală pe trafic de influență, chipurile, săvârșită de mine, ceea ce nu corespunde adevărului. Eu am contract de asistență juridică, ce s-a confirmat în ziua de azi. Atât, mai mult nu ofer niciun comentariu”, a spus avocatul Silviu Burlacu.

Silviu Burlacu este soțul Ecaterinei Burlacu, procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

Conform declarației de avere și interese personale depuse la încetarea mandatului pentru anul 2023, Ecaterina Burlacu a indicat un venit de 376.742 de lei obținut din salariu și 245.000 de lei obținuți de soțul său în urma activității în cadrul Cabinetul Avocatului Silviu Burlacu.

Ea a mai indicat 550.000 de lei dobândiți în urma vânzării a două autoturisme. La compartimentul bunuri imobile, Ecaterina Burlacu a trecut două terenuri: unul intravilan obținut în urma unui contract de vânzare-cumpărare, în valoare de 30.000 de euro, și altul aflat în posesie.

La capitolul clădiri, procurora a declarat o casă de locuit aflată în possie din 2016, în valoare de 525919 lei și altă avere imobilă în valoare de 30.000 de euro.       

Tatiana Gherța
27/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii