Ce spune avocatul Marinei Tauber despre reținerea clientei sale

Anticoruptie.md
01/05/2023
Captură video

Avocatul Aureliu Colenco declară că vicepreședinta partidului Șor nu avea interdicție să părăsească țara, iar despre faptul că clienta sa a fost reținută a aflat cu două ore în urmă. Apărătorul Marinei Tauber mai spune că reținerea ar avea legătură cu alegerile pentru funcția de bașcan, din UTA Găgăuzia. De altă parte, procurorii susțin că Tauber nu avea voie să părăsească nici localitatea unde își are domiciliul, iar la baza reținerii a stat ordonanța procurorului, după ce învinuita de complicitate la finanțarea ilegală a partidului Șor a încălcat de mai multe ori condițiile prevăzute de mandatul emis în privința ei.

„ Marina Tauber este liberă să plece peste hotare, nu avea interdictie de ieșire-intrare în țară. După patru luni de detenție preventivă în penitenciarul N13 avea nevoie de tratament. Nu înțeleg de ce în situația în care nu există dovezi că urma să se eschiveze de la răspundere s-a luat așa măsură. Ea urma să revină în țară pe 4 mai. Avea bilet tur-retur”, a declarat Colenco.  

În același timp, acuzatorii anunță că, la 28 aprilie 2023, Procuratura Anticorupție a depus un demers la judecătorul de instrucție să fie înlocuită măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar cu arest preventiv pe motiv că Tauber a încălcat condițiile măsurii preventive. Tot vineri, 28 aprilie, avocatul învinuitei a primit o copie a demersului. Pe 29 aprilie 2023, Tauber a solicitat să fie amânată ședința de judecată ca să poată călători în Israel. Considerând că învinuita deja a încălcat de mai multe ori condițiile impuse de judecători, procurorii au considerat necesar să fie reținută învinuita la aeroport pentru că exista un risc considerabil că învinuita se va eschiva de la organul de urmărire penală.

„La 05 ianuarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă - liberarea provizorie sub control judiciar și a stabilit următoarele condiții: să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță; să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție. La 15 februarie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) a respins cererea avocaților privind revocarea măsurii preventive - liberarea provizorie sub control judiciar. Dar la 22 februarie 2023, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a admis recursul avocaților în interesele învinuitei Tauber Marina, casând încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) din 15 februarie 2023, astfel, revocându-i obligațiile stabilite anterior prin decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 05 ianuarie 2023”, mai explică procurorii.

Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) urmează să examineze demersul procurorilor pentru înlocuirea măsurii cu arest preventiv.

Anticoruptie.md
01/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii