Ce termen i-a oferit instanța deținutului Pruteanu pentru a se vindeca de Covid-19

Julieta Savițchi
14/07/2020
CIJM

Oleg Pruteanu, deținutul internat la terapie intensivă cu Covid-19, are la dispoziție o săptămână pentru a se trata și a fi gata de audieri în instanță. Curtea de Apel Chișinău a amânat marți pentru data de 22 iulie umătoarea ședință de judecată din cauza lipsei inculpatului pe motiv de boală. Tot pentru data de 22 iulie a fost programată și o ședință la Judecătoria Chișinău, în care Pruteanu urmează să fie escortat în sala de judecată.

Gheorghe Malic, avocatul lui Pruteanu, a comunicat că instanța de apel urma să examineze marți recursul apărătorilor privind prelungirea arestului preventiv cu o lună. „Am prezentat instanței un certificat eliberat de Institutul de Medicină Urgentă, care confirmă că starea clientului meu este gravă, fără dinamică pozitivă. Nu știu cum a ajuns instanța la concluzia că ar putea să facă declarații peste o săptămână. Este cunoscut faptul că după ce sunt tratați de Covid, foștii pacienți urmează să mai stea 14 zile în carantină. Desigur, că vreau să se trateze cât mai repede, dar nu se știe cât va dura”, a declarat apărătorul.

Ggeorghe Malic a mai spus că a solicitat anularea arestului preventiv pe motiv că procurorii nu au adus probe privind necesitatea deținerii în continuare a lui Pruteanu în arest preventiv, însă demersul i-a fost ignorat.

Avocatul a declarat că Pruteanu a fost supus tratamentelor inumane și degratante, fiind infectat cu Covid și lăsat fără tratament corespunzător mai mult de cinci zile: „Aștept ca instituțiile statului să se autosesizeze”.

Ala Raevschi, avocata lui Pruteanu, internată în sital cu Covid-19, a declarat că vor fi depuse plângeri penale în legătură cu contaminarea clientului său și neglijența unor factori de decizie. „Dacă nu îmi făceam eu testul și nu făceam public cazul în mass-media, Oleg poate nu ar fi fost acum în viață. Timp de cinci zile a stat cu febră înaltă și nu l-au testat, nu a avut parte de asistența medicală cuvenită”, a declarat apărătoarea.

Oleg Pruteanu a fost testat pozitiv cu coronavirusul de tip nou la data de 10 iulie, fiind internat mai întâi în Spitalul penitenciar nr.16, apoi în stare extrem de gravă în secția de reanimare a Institutului de Medicină Urgentă. A doua zi a fost internat și colegul său de celulă, medic de profesie. Starea acestuia s-a ameliorat și el a fost dus din nou în Penitenciarul 16.

Oleg Pruteanu se află de aproape trei ani în arest preventiv, fiind reținut în septembrie 2017. Procurorii îl acuză de organizarea unui canal de traficare a drogurilor din Spania în Federația Rusă, iar Pruteanu pledează nevinovat.

Julieta Savițchi
14/07/2020

Comentarii