Cea mai mare captură de țigări din Transnistria în ultimii patru ani. Reporterii CIJM au dezvăluit schema prin care acestea au ajuns în stânga Nistrului

Irina Odobescu
09/09/2021
Colaj: CIJM

Un cetățean a fost reținut miercuri, la postul vamal intern Hârbovăț, cu țigări de marca Ashima, în valoare de 50.000 de euro, pe care le transporta într-un camion cu nisip din regiunea transnistreană. O investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice a dezvăluit că în 2020 holdingul Sheriff a transportat în stânga Nistrului 145 de tiruri de țigări, inclusiv Ashima, în valoare de 22 de milioane de dolari.

Angajații vamali susțin că cele 1.900.000 de țigarete de marca Ashima, depistate la postul din Hârbovăț, erau ascunse sub un strat de nisip de aproximativ 30 de centimetri. După estimările Serviciului Vamal, aceasta reprezintă cea mai mare captură realizată în ultimii patru ani.

În acest caz, a fost inițiat un dosar penal în cadrul căruia Serviciul Vamal întreprinde acțiuni investigative și de urmărire penală în vederea identificării tuturor persoanelor implicate și tragerii acestora la răspundere conform prevederilor legale. Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Tiruri transnistrene in vama moldoveneasca. Colaj: CIJM

O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova a dezvăluit că țigaretele de marca Ashima Luxury Size au fost importate în Trasnistria în 2020 de compania Tabimport controlată de holding-ul Sheriff. Tambimport a cumpărat aceste țigarete din China și le-a transportat, prin Slovacia, în Transnistria.

În 2020, două firme transnistrene – Almavis și Tabimport – au importat, fără a plăti taxe, țigări în Transnistria în valoare peste 20.000.000 de dolari. După ce sunt importate la prețuri de nimic în Transnistria, țigaretele ajung pe calea contrabandei, prin Ucraina, Polonia și România, să fie vândute în țările Europei Occidentale.

Prejudiciul adus statului, doar în 2020, se ridică la 60,2 milioane de dolari. 

Irina Odobescu
09/09/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii