Cebotari a fost scos de sub urmărire penală în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău

Ilie Gulca
01/07/2021
Vladimir Cebotari, membru al Comisiei de concurs cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău

Deputatul Vladimir Cebotari a fost scos de sub urmărire penală în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, declarase în septembrie 2019 că Cebotari a contribuit direct la privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău de către o organizație afiliată unui grup criminal organizat.

„Urmărirea penală în privința lui Vladimir Cebotari a fost inițiată pe 19 septembrie 2019. După ce i-a fost ridicată imunitatea, deputatul a fost învinuit de abuz de serviciu la preluarea controlului asupra activelor Aerorportului Internțațional Chișinău”, precizează un comunicat al Procuraturii Generale.

După ce a examinat probatoriul administrat în cursul urmăririi penale, Procuratura Anticorupție a tras concluzia că, în calitate de membru al Comisiei de concurs cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, Cebotari a acționat în limitele atribuțiilor legal acordate. Prin urmare, fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii imputate.

Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară în urma votului a 53 de deputați din Blocul ACUM și din PSRM. Deputații din fracțiunea PDM au părăsit, în semn de protest, sala de ședințe a Parlamentului.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a mai spus atunci că Cebotari a făcut parte din Comisia de concurs pentru selectarea câştigătorului licitaţiei de privatizare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Totodată, fruntașul PDM a fost președintele Comisiei privind evaluarea contractului de concesionare a Aeroportului.

Comisia parlamentară care a elaborat raportul privind evaluarea modului de pregătire și desfășurare a concesionării a Aeroportului Internațional Chișinău a recomandat verificarea acțiunilor următoarelor persoane care s-au aflat în conflict de interese: Valeriu Triboi; Angela Susanu; Vladimir Cebotari; Maria Șendilă; Anatolie Zolotcov; Tudor Copaci.

De partea cealaltă, Vladimir Cebotari a ținut un discurs în Parlament, în care a adus argumente în favoarea sa, pledând nevinovat. „Judecățile nu se fac aici, dar în altă țară. Am să mă adresez cetățenilor că nu am ce ascunde, nu e niciun secret în dosarul acesta. Nu s-a produs nicio infracțiune. Eu sunt acuzat că am fost membru al unei Comisii, care a acceptat includerea unei taxe”, a declarat fruntașul democrat.

Acțiunile de urmărire penală în acest caz continuă în privința altor cinci persoane fizice și una juridică.

Ilie Gulca
01/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii