Cebotari a fost scos de sub urmărire penală în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău

Ilie Gulca
01/07/2021
Vladimir Cebotari, membru al Comisiei de concurs cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău

Deputatul Vladimir Cebotari a fost scos de sub urmărire penală în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, declarase în septembrie 2019 că Cebotari a contribuit direct la privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău de către o organizație afiliată unui grup criminal organizat.

„Urmărirea penală în privința lui Vladimir Cebotari a fost inițiată pe 19 septembrie 2019. După ce i-a fost ridicată imunitatea, deputatul a fost învinuit de abuz de serviciu la preluarea controlului asupra activelor Aerorportului Internțațional Chișinău”, precizează un comunicat al Procuraturii Generale.

După ce a examinat probatoriul administrat în cursul urmăririi penale, Procuratura Anticorupție a tras concluzia că, în calitate de membru al Comisiei de concurs cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, Cebotari a acționat în limitele atribuțiilor legal acordate. Prin urmare, fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii imputate.

Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară în urma votului a 53 de deputați din Blocul ACUM și din PSRM. Deputații din fracțiunea PDM au părăsit, în semn de protest, sala de ședințe a Parlamentului.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a mai spus atunci că Cebotari a făcut parte din Comisia de concurs pentru selectarea câştigătorului licitaţiei de privatizare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Totodată, fruntașul PDM a fost președintele Comisiei privind evaluarea contractului de concesionare a Aeroportului.

Comisia parlamentară care a elaborat raportul privind evaluarea modului de pregătire și desfășurare a concesionării a Aeroportului Internațional Chișinău a recomandat verificarea acțiunilor următoarelor persoane care s-au aflat în conflict de interese: Valeriu Triboi; Angela Susanu; Vladimir Cebotari; Maria Șendilă; Anatolie Zolotcov; Tudor Copaci.

De partea cealaltă, Vladimir Cebotari a ținut un discurs în Parlament, în care a adus argumente în favoarea sa, pledând nevinovat. „Judecățile nu se fac aici, dar în altă țară. Am să mă adresez cetățenilor că nu am ce ascunde, nu e niciun secret în dosarul acesta. Nu s-a produs nicio infracțiune. Eu sunt acuzat că am fost membru al unei Comisii, care a acceptat includerea unei taxe”, a declarat fruntașul democrat.

Acțiunile de urmărire penală în acest caz continuă în privința altor cinci persoane fizice și una juridică.

Ilie Gulca
01/07/2021Become a Patron!

Comentarii