CEDO a făcut dreptate unui minor din Moldova, abuzat sexual şi ignorat de autorităţi

Julieta Saviţchi
26/10/2021

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova la solicitarea părinţilor unui minor care a fost abuzat sexual pe când avea doar 5 ani, iar autorităţile de la Chişinău nu au investigat cazul. Instanţa Europeană a constatat violarea articolului 3 din Convenţie, care interzice tortura, tratamentele inumane şi degradante, şi a obligat Guvermul să-i achite 7500 de euri pentru prejudiciul moral.

Plângerea a fost depusă către mama victimei, care a invocat că in 2006 fiul ei, care avea doar 5 ani, a fost abuzat sexual de un minor de 12 ani. Femeia a depus i plânerea la Procuratură, care a fost respinsă pe motiv că nu ar exista dovezi care să cinfirme acuzaţiile.

Copilul abuzat a fost examinat de Centrul Național pentru Prevenirea Abuzurilor față de Copii (CNPAC), care a constatat că „perturbările sferei afective, cognitive și comportamentale ale minorului sunt condiționate de evenimentele traumatice: abuz sexual consumat, abuz fizic și psihologic actual”. 

CEDO a constatat că autoritățile moldoveneşti nu au investigat eficient cazul. O altă constatare a Înaltei Curţi este că minorul abuzat nu a fost însoțit de un asistent social, de un psiholog sau de orice alt tip de specialist în cursul anchetei preliminare.

„Lipsa oricărei asistențe pentru reclamantul, un minor, în timpul interviului său cu autoritățile a fost deosebit de regretabilă, deoarece nimic nu sugerează că ofițerul de poliție care l-a intervievat avea vreo pregătire specială pentru astfel de situații”, se menţionează în decizia CEDO.

Julieta Saviţchi
26/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii