Centrul de Investigații Jurnalistice, câștig de cauză într-un proces de judecată pornit de fostul magistrat Sergiu Furdui

Cornelia Cozonac
22/05/2023

Centrul de Investigații Jurnalistice a obținut câștig de cauză într-un proces de judecată pornit de fostul magistrat Sergiu Furdui pe motiv că un articol de pe portalul www.anticoruptie.md în care era vizat i-ar fi lezat onoarea și demnitatea. Judecătoria Chișinău, sectorul Centrul, a respins, la 17 mai, ca neîntemeiată, cerere de chemare în judecată a lui Sergiu Furdui cu privire  la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale

Fostul magistrat a reacționat după publicarea articolului „Năvala procurorilor peste avocatură: Candidaţii-,,surpriză”din lista celor care vor să ajungă apărători”, pe site-ul Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md. Articolul aborda un subiect de interes public și anume că mai mulți pretendenți la licența de avocat ar fi încercat să beneficieze de o prevedere din Legea cu privire la Avocatură, votată de fostul Parlament la 14 iunie 2021, care permite accederea în breasla apărătorilor, fără examene, a celor care au absolvit Institutul Naţional al Justiţiei, instituţie obligatorie pentru toţi procurorii şi judecătorii, şi care au lucrat cel puţin 6 ani în sistem. 

În articol se mai menționa că 49 din cei 69 de persoane care aspirau la licența de avocat erau foşti şi actuali procurori, iar opt dintre ei făcuseră parte din magistratură. Mai bine de jumătate dintre candidaţi au figurat în anchete jurnalistice sau au statut în dosare penale, majoritatea din ele fiind pornite pentru infracţiuni de corupţie, se preciza în articol. 

Despre fostul magistrat Sergiu Furdui se menționau următoarele: „Majoritatea judecătorilor înscrişi în lista celor 69 au probleme de integritate. De exemplu, Sergiu Furdui, fost judecător la Curtea de Apel Chişinău, care a plecat din sistem în martie 2021. Furdui a activat în calitate de magistrat la Curtea de Apel Chișinău din anul 2012. El a fost implicat de-a lungul anilor în mai multe scandaluri publice. În 2012, în calitate de vicepreședinte al Colegiului penal al CSJ a semnat un document în care a recunoscut indirect independența regiunii transnistrene. Potrivit documentului, regiunea transnistreană ar fi „un stat separat”. CSM a decis atunci ca judecătorul să fie „atenționat”. În 2010, presa a scris că Sergiu Furdui ar deține o casă de lux pe care însă nu o declară. Furdui a recunoscut atunci că locuiește în acea vilă, doar că ea ar aparține socrilor”.

Reclamantul a considerat că „știrea propriu - zisă, în partea ce vizează reclamantul, lezează onoarea, demnitatea și reputația profesională, precum și imaginea în societate, dat fiind că sunt răspândite relatări false cu privire la fapte, a judecăților de valoare fără substrat factologic suficient” și că „odată ce reclamantul este defăimat ca persoană cu înaltă funcție de demnitate publică, este lezată și imaginea autorității judecătorești”. Fostul judecător nu a avit pretenții materiale, ci să fie publicată o dezmințire. 

Hotărârea dată este cu drept de atac în ordine de apel în Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile, de la momentul pronunţării dispozitivului, prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Centru.

Sergiu Furdui a activat în calitate de magistrat la Curtea de Apel Chișinău din anul 2012. În martie 2021 și-a dat demisia din funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Atunci Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în ședința din 9 martie, cererea de demisie, cu 11 voturi „pro”.

Juristul care a apărat Centrul de Investigații Jurnalistice în procesul cu Sergiu Furdui este Sergiu Bozianu. 

Cornelia Cozonac
22/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii